Geen categorie

Van Gogh Museum koopt werk Rodin en Denis

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Van Gogh Museum heeft de collectie verrijkt met werk van Maurice Denis (1870-1943) en Auguste Rodin (1840-1917), twee belangrijke kunstenaars uit de late negentiende eeuw. Met steun van de BankGiro Loterij heeft het museum het schilderij De Emmaüsgangers van Denis en het bronzen beeld Celle qui fut la belle heaulmière (Zij die vroeger de mooie vrouw van de helmenmaker was) van Rodin kunnen aankopen. Beide stukken zijn gekocht op de TEFAF in respectievelijk 2013 en 2014.

Maurice Denis, De Emmaüsgangers, 1894, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.

 

Maurice Denis is een belangrijke vertegenwoordiger van de Nabis, een groep Franse kunstenaars waartoe ook Félix Vallotton, Edouard Vuillard en Pierre Bonnard behoorden. De Nabis (profeten) zochten naar een nieuwe kunst waarbij de verbeelding en persoonlijke ervaring voorop stonden. Hun schilderijen en prenten van veelal intieme interieurs kenmerken zich door een vereenvoudiging van vormen en decoratieve kleurvlakken. Het schilderij De Emmaüsgangers (1894) is daar een voorbeeld van. Het is een intiem interieur met decoratieve elementen, benadrukt door het geschilderde kader.

Het onderwerp komt uit de Bijbel, maar Denis laat het bezoek van Christus plaatsvinden in zijn persoonlijke omgeving. De kunstenaar zelf zit rechts aan tafel in gebed terwijl zijn vrouw Marthe links met een schotel binnenkomt.

Het beeld van Rodin is volgens het museum een belangrijke aanvulling voor de bescheiden sculpturencollectie. Samen met werk van Edgar Degas en Paul Gauguin staat dit beeld symbool voor de moderne experimenten op het gebied van de beeldhouwkunst in Parijs. Rodin speelde een belangrijke rol binnen de avant-garde en zijn werk zorgde voor een grote vernieuwing binnen de beeldhouwkunst.

Auguste Rodin, 'Zij die vroeger de mooie vrouw van de helmenmaker was', 1885-1887, collectie Van Gogh Museum, Amsterdam.

Celle qui fut la belle heaulmière is op meerdere vlakken experimenteel. Rodin ging volledig tegen het klassieke schoonheidsideaal in door de aftakeling van het menselijk lichaam centraal te stellen. Hij benadrukte het fragiele, uitgemergelde lijf van een oudere vrouw die eens mooi was. Hij wilde laten zien hoe onbarmhartig het leven zijn sporen nalaat, om zo emotie op te roepen.

“Deze aanwinsten zijn een waardevolle aanvulling op de collectie van het Van Gogh Museum en ze zullen eind november in de nieuwe collectiepresentatie te zien zijn”, aldus Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. “In deze vernieuwde inrichting zal Van Gogh in de context van zijn tijd worden geplaatst, zodat direct te zien is hoe zijn kunst zich tot die van zijn tijdgenoten verhield.”

De sculptuur van Rodin krijgt een plek in de presentatie over Van Goghs ontdekking van de moderne kunst in Parijs. Het schilderij van Denis is te zien in de zaal die gewijd is aan de jonge generatie kunstenaars na Van Gogh, tussen 1890 en 1914.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share