Geen categorie

Gevangenis wordt expositieruimte

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Tot juni 2014 woonden er gevangenen, maar straks huizen er tijdelijk kunstenaars in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Het gebouw uit 1856 wordt in mei een tijdelijk expositieruimte. UtrechtDownUnder presenteert dan de tentoonstelling Onder Controle.

De voormalige gevangenis aan het Wolvenpein in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.
De voormalige gevangenis aan het Wolvenpein in Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol (bewerkt met Instagram).

 

Volgens de organisatie wacht de bezoekers in de gevangenis “een avontuurlijke kunstroute in cellen, aangrenzende werkruimten, de kerk en luchtplaatsen”. Ze zien er actuele beeldende kunst van 41 Utrechtse kunstenaars.

Zoals de titel al aangeeft, is het thema van de tentoonstelling controle, in de breedste zin van het woord. Eric Bosma schetst bijvoorbeeld een beeld van de controle over drie voetbalseizoenen. Marisa Rappard bekrast ruklaak enorme vellen papier, alsof ze er geen controle over heeft. In de immens doorwerkte tekeningen doemen uiteindelijk vage figuren op. En Marcel Brosens brengt in zijn cel bezoekers in een situatie waarop zij de controle zullen verliezen.

De gevangenis van binnen. Foto: UtrechtDownUnder.
De gevangenis van binnen. Foto: UtrechtDownUnder.

 

De expositie van schilderijen, linosnedes, fotoprints, performances, films en installaties is zo opgebouwd dat het rijksmonument deels leeg is gebleven. Niet in alle ruimten is kunst te zien. Het voormalige huis van bewaring is tijdens Onder Controle voor het eerst open voor het publiek.

Onder Controle, 1 t/m 31 mei in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein 27 in Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share