Geen categorie

Oostenrijk leent Klimt uit aan Gemeentemuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Nieuws

Bij hoge uitzondering leent Oostenrijk een schilderij van Gustav Klimt uit aan een buitenlands museum. Gemeentemuseum Den Haag toont vanaf 12 maart Judith van deze Oostenrijkse schilder. Dat maakte directeur Benno Tempel gisteravond bekend in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

“Het is een droom dat je zo’n schilderij naar Nederland kunt halen, ook al is het maar één werk”, vertelt Tempel. Oostenrijk leent niet graag Klimts uit, omdat er niet meer heel veel werk van deze kunstenaar in Wenen hangt. Het Gemeentemuseum kan Judith toch tonen omdat het zelf eerder een werk van Egon Schiele aan de Österreichische Galerie Belvedere in bruikleen had gegeven. Judith 1 hangt in dat museum.

Gustav Klimt,  Judith 1, 1901, collectie Österreichische Galerie Belvedere, Wenen.
Gustav Klimt, Judith 1, 1901, collectie Österreichische Galerie Belvedere, Wenen.

De Klimt wordt het middelpunt van een bescheiden tentoonstelling, die “klein, maar fijn” is, aldus de directeur. Het museum toont het schilderij samen met werk van Schiele uit de eigen collectie. “We gaan rond die werken een verhaal vertellen, dat ik nu niet ga uitleggen. Mensen moeten maar komen kijken.”

Judith is een olieverfschilderij uit 1901. Het toont de Bijbelse figuur Judith, die het hoofd van generaal Holofernes in haar handen houdt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share