Geen categorie

Best gelezen artikelen in 2015

0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Nieuws

Meer dan 500 artikelen plaatsten we vorig jaar op deze site, waarvan het ene beter werd gelezen dan het andere. Welke stukken waren de afgelopen twaalf maanden het populairst? Hieronder de top 10.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

1

Het beste van Würth

De Duitse multinational Würth heeft een van de grootste bedrijfskunstcollecties ter wereld. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch was dit jaar het eerste museum buiten het concern dat een deel van de verzameling mocht tonen. Dit artikel kwam in februari binnen op 4 in de top 10 van best gelezen artikelen van die maand, steeg in maart door naar 1 en hield de eerste plek 3 maanden vast.

 

Zaaloverzicht in Het Noordbrabants Museum, met op de voorgrond L’illumination van Jean Tinguely (1925-1991) en Niki de Saint Phalle (1930-2002), Sammlung Würth.
Zaaloverzicht in Het Noordbrabants Museum, met op de voorgrond L’illumination van Jean Tinguely (1925-1991) en Niki de Saint Phalle (1930-2002), Sammlung Würth.

2

Heerlijk expressieve schilderijen uit Bergen

Het is de droom van elke museumdirecteur: een grote collectie kunstwerken krijgen van een verzamelaar. Jan Rudolph de Lorm van Singer Laren overkwam het. Renée Smithuis schonk het museum 81 werken. De schenking vormde de aanleiding voor een grote expositie over de Bergense School.

3

Vijftig tinten kleur

Joachim Wtewael (1566-1638) is een van die kunstenaars die in het buitenland meer waardering lijken te krijgen dan in eigen land. Zelfs de universitaire opleiding kunstgeschiedenis in zijn eigen Utrecht besteedt nauwelijks aandacht aan hem. Maar in Amerikaanse musea is de schilder een graag geziene gast. Twee daarvan werkten samen met het Centraal Museum aan een tentoonstelling over deze ‘vergeten’ schilder.

4

Fijn kijkje in depots

Het televisieprogramma De Wereld Draait Door presenteerde het afgelopen jaar voor het eerst een pop-upmuseum. Elf gastconservatoren kregen in het Allard Pierson Museum een zaal tot hun beschikking. Ze doken de depots van andere musea in en selecteerden kunstwerken voor ‘hun’ zaal. Het project krijgt volgend jaar een vervolg.

5

Groots museum in klein dorpje

Het Gelderse dorpje Gorssel telt minder dan 4.000 zielen, maar heeft sinds dit jaar wel het grootste museum voor Nederlands modern realisme: Museum MORE. Het is een initiatief van zakenman Hans Melchers. Aan de basis staan de ongeveer duizend kunstwerken die hij in 2012 kocht uit de boedel van Dirk Scheringa.

 

Museum MORE, Gorssel.
Museum MORE, Gorssel.

 

6

Iconische foto’s van Anton Corbijn

Fotograaf en filmmaker Anton Corbijn vierde in 2015 zijn zestigste verjaardag en kreeg als cadeau twee tentoonstellingen zijn woonplaats Den Haag. Gemeentemuseum Den Haag gaf met Hollands Deep een chronologisch beeld van Corbijns gehele oeuvre. 1-2-3-4 in het Fotomuseum Den Haag richtte zich op de vele bands en muzikanten met wie hij samenwerkte.

7

De kunst van het eten

Oudjes doen het vaak nog best. Zo ook dit artikel uit 2010, dat dit jaar opeens weer heel populair bleek. Net als de nummer 1 gaat ook dit stuk over een tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum.

8

Nick & Simon in het museum

Niet iedereen kon het waarderen dat Museum de Fundatie een expositie wijdde aan de muziek van Nick & Simon. Want dat duo had toch immers niets in een museum te zoeken?

 

Lidy Jacobs (1959), Rabbit Laydown, 2015 (detail), te zien op de expositie van Nick & Simon.
Lidy Jacobs (1959), Rabbit Laydown, 2015 (detail), te zien op de expositie van Nick & Simon.

 

9

De beste exposities van 2015

Gisteren (29 december) geplaatst en nu al in de top 10. Het kan snel gaan. Het stuk over (inderdaad) de beste exposities van 2015 trekt nog steeds ‘nieuwe’ lezers, dus kan nog enkele plaatsen stijgen.

10

Vierkante man

Dit stuk is nóg ouder dan de nummer 7, maar werd ook veel gelezen, Het gaat over het schilderij De vierkante man van Karel Appel, dat het Rijksmuseum in 2008 aankocht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share