Geen categorie

Centraal Museum Utrecht zelfstandig vanaf 2013

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Het Centraal Museum is per 1 januari 2013 geheel zelfstandig. Nu is het nog een van de diensten van de gemeente Utrecht. Het museum wordt ondergebracht in een stichting met een Raad van Toezicht als nieuwe bestuursvorm.

Foto: Vincent Zedelius.

Directeur 
Edwin Jacobs is verheugd over de aankomende verzelfstandiging. “Als stichting kunnen we beter 
inspelen op wat een steeds mondiger publiek van ons vraagt. We kunnen nu beter onze eigen koers varen, waarbij het publiek en partners in de 
stad een grotere rol krijgen.”

Het gebouw en de collectie blijven eigendom van de gemeente. De stichting Centraal Museum wordt door haar ‘ingehuurd’ om de collectie te onderzoeken, conserveren, uit te breiden en te presenteren. Hiervoor krijgt ze betaald in de vorm van subsidie. “Op deze wijze is het ook geregeld bij andere zelfstandige musea in het land”, aldus een woordvoerster van het museum. “De gemeente heeft hierdoor geen extra invloed op de programmering.”

Het Centraal Museum  is het oudste stedelijk museum van Nederland en ontvangt jaarlijks rond de 150.000 bezoekers. De verzelfstandiging is onderdeel van de vernieuwing van de gemeentelijke organisatie van Utrecht tot een “slanke, slagvaardige en klantgerichte efficiënte organisatie”. Ook de bibliotheek wordt zelfstandig en eerder verzelfstandigde de Stadschouwburg Utrecht al.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share