Geen categorie

Politiek weerbericht

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Wil je weten wat voor weer het wordt? Politiek gezien dan? Breng dan een bezoek aan het Van Abbemuseum in Eindhoven. De Nederlandse kunstenares Sarah van Sonsbeeck heeft in de ruimte van Het Oog voor haar project Informational Weather een provisorisch klimaatsysteem aangebracht waarmee ze de Nederlandse politieke situatie vertaalt in weertypen.

Sarah van Sonsbeeck, iconen weersituaties Informational Weather in Het Oog, 2012.

De zeven grootste politieke partijen hebben een eigen weerselement binnen het systeem toegewezen gekregen. Hoe groter de partij, hoe meer het element het klimaatsysteem mag beïnvloeden. Van Sonsbeeck leidt de verhoudingen tussen de partijen elke week af van peilingen en berichtgeving in de media. De actuele politieke weersituatie is wekelijks via een weerbericht te volgen, zowel in het museum als online.

Van Sonsbeeck (1976) was in juni van dit jaar de winnaar van de eerste Theodora Niemeijer prijs. Ze kreeg een geldbedrag van 10.000 euro en haar werd de mogelijkheid geboden haar projectvoorstel voor Het Oog uit te voeren. Van Sonsbeeck over haar project: “Wat als de ingrediënten van de huidige politiek in Nederland vertaald zouden worden in weer? Het politieke klimaat van nu voelt voor mij als kunstenaar onberekenbaar. Traditioneel kent de Nederlandse politiek een compromismodel en daarmee zou je ook het Nederlandse weer kunnen omschrijven.”

Met de Theodora Niemeijer prijs willen Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum jonge vrouwelijke kunstenaars stimuleren, omdat deze, in vergelijking met hun mannelijke collega’s, nog steeds in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties. De prijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt door een jury aan een kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog. Het Oog is een ‘binnentuin’ in het Van Abbemuseum.

Sarah van Sonsbeeck – Informational Weather, t/m 14 april 2013 in het Van Abbemuseum, Eindhoven

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share