Geen categorie

Mauritshuis koopt verloren gewaand schilderij

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second
Daniël Seghers & Jan Cossiers, Bloemencartouche rond een buste van Constantijn Huygens (1596-1687), 1644, Mauritshuis. Verworven met steun van de BankGiro Loterij en de heer H.B. van der Ven, 2018.

De eerste directeur van het Mauritshuis kocht het ooit voor zijn privécollectie en nu hangt het in het museum zelf: een schilderij van de Antwerpse kunstenaar Daniël Seghers. Sinds 1828 was de voorstelling van de radar verdwenen, maar onlangs kwam het weer boven water.

De nieuwe aanwinst, Bloemencartouche rond een buste van Constantijn Huygens, uit 1644, is een schilderij met een verhaal. De geportretteerde kreeg het werk van de kunstenaar zelf. Als secretaris van drie opeenvolgende stadhouders speelde Huygens een essentiële rol in de vorming van de stadhouderlijke kunstverzameling in Den Haag. Hij onderhield vriendschappelijk contact met Seghers.

Jarenlang, zelfs tot ver na de dood van Huygens, hing dit schilderij samen met een ander geschonken werk (Bloemencartouche rond een buste van koning-stadhouder Willem III) in het zogenaamde Huygenshuis nabij het Mauritshuis aan het Plein in Den Haag. Jonkheer Johan Steengracht van Oostcapelle (1782-1846), de eerste directeur van het Mauritshuis, kocht het werk in 1828 op een veiling. Hij verzamelde niet alleen schilderijen voor het museum, maar ook voor zijn eigen collectie. In de twintigste eeuw was de verblijfplaats van het schilderij vervolgens lange tijd onbekend.

“De geschiedenis van dit schilderij maakt dit voor ons een gedroomde aanwinst”, aldus Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis. “Om meerdere redenen is het nauw verbonden met het Mauritshuis en bovendien is het werk uitstekend van kwaliteit.”

Het Mauritshuis was al in het bezit van twee andere werken van Seghers, waaronder het eerder genoemde Bloemencartouche rond een buste van koning-stadhouder Willem III. De nieuwe aanwinst werd lange tijd als verloren gewaand, totdat het onlangs opdook in een particuliere collectie. Het schilderij is in het atelier van het Mauritshuis gerestaureerd, waarbij onder meer oude vernislagen zijn verwijderd.

Daniël Seghers (1590-1661) was gespecialiseerd in bloemstillevens gecombineerd met een religieuze voorstelling, een heilige of een portret, zogeheten bloemencartouches. De aangekochte voorstelling is op een grote koperplaat geschilderd en is een goed voorbeeld van Seghers’ werk. In een stenen nis – versierd met architectonische decoraties en schelpmotieven – staat een gebeeldhouwde portretbuste.

De in grijstinten (grisaille) geschilderde voorstellingen in het hart van Seghers’ cartouches werden steeds door andere Vlaamse schilders uitgevoerd. De portretbuste van Huygens werd geschilderd door Seghers’ plaatsgenoot Jan Cossiers (1600-1671), zoals blijkt uit een eigentijdse bron.

In het Mauritshuis zijn al enkele schilderijen te bezichtigen die betrekking hebben op Constantijn Huygens en zijn gezin. Zo is het eerder genoemde bloemencartouche met beeldje van Willem III in 2014 in zaal 8 ingebouwd als bovendeurstuk. In diezelfde zaal zijn twee portretten van Constantijn Huygens te zien: Adriaen Hannemans bekende portret van Huygens met zijn kinderen, een groot schoorsteenstuk dat ook afkomstig is uit het Huygenshuis, en Jacob van Campens dubbelportret van Constantijn en Suzanna. In deze zaal kunnen bezoekers dus kennismaken met de vroegere buren van het Mauritshuis: Constantijn Huygens en zijn gezin. Het toeval wil dat in deze zaal de ruimte boven de deur naar de hal tot nu toe leeg bleef. Op termijn is dit de ideale plek voor deze aanwinst.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share