Geen categorie

Rijksmuseum koopt ‘Bretonse Madonna’ van Jan Verkade

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second
Jan Verkade, Herinnering, 1893, Rijksmuseum, aankoop met steun van het Otto van Noppen Fonds/Rijksmuseum Fonds en de BankGiro Loterij. Foto: Sotheby’s.

Het Rijksmuseum heeft een schilderij gekocht van de Zaanse schilder Jan Verkade (1868-1946). Het is een voorstelling uit 1893 van een meisje in de traditionele kleding van het Bretonse dorp Saint Nolff. Het museum kocht Herinnering voor 227.539 euro op een veiling bij Sotheby’s.

“Jan Verkade geldt als een belangrijke brug tussen de Franse avant-garde en de Nederlandse kunstenaars”, vertelt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. “Hij zette de Nederlandse schilderkunst in internationaal perspectief. Deze intieme Herinnering is een hoogtepunt in zijn oeuvre, dat zelden in het openbaar te zien is.”

Jan Verkade was een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse kunstenaarsgroep Les Nabis, die verder bestond uit onder anderen Paul Gauguin, Emile Bernard en Maurice Denis. De schilders van Les Nabis vallen onder de stroming van het symbolisme en zochten hun onderwerpen in de traditionele gemeenschappen van Frankrijk.

Ze werkten samen in de Bretonse dorpen Pont-Aven, Le Pouldu en Saint Nolff. Hun thematiek van onbedorvenheid en spiritualiteit drukten zij uit in een nieuwe stijl met sterke kleurenvlakken en contouren.

Nadat de groep in 1891-92 uiteen gevallen was, ondernam Verkade in 1892 een reis naar Italië en verbleef in het klooster van Fiesole (Toscane). Daar trad hij in 1893 toe tot de Franciscaner orde en ging verder door het leven als Dom Willibrord Verkade. Hij raakte onder de invloed van de schilderkunst uit de vroeg-Renaissance, zoals de Madonna’s van Botticelli. Dit komt ook in het in Fiesole geschilderde Herinnering tot uitdrukking.

De ‘Bretonse Madonna’ heeft een Italiaans heuvellandschap met cipressen als achtergrond. Het kerkje van Saint Nolff, dat een grijs dak had, heeft nu een rood Toscaans dak. Jan Verkade schilderde zo een persoonlijke herinnering aan een belangrijke ommekeer in zijn leven.

De nieuwe aanwinst is deze zomer te zien zijn in het Rijksmuseum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share