Geen categorie

Singer Laren wisselt collectie uit met Frans museum

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Nieuws / Expositie

Singer Laren wisselt tijdelijk zijn collectie uit met Musée d’Art moderne de Troyes in Frankrijk. Dat museum dankt zijn bestaan net als zijn Larense collega aan een particuliere kunstverzameling.

 

André Derain, Hyde Park, 1906, olieverf op doek, 66 x 99 cm, Troyes, Musée d'Art moderne, collections Nationales Pierre et Denise Lévy.
André Derain, Hyde Park, 1906, olieverf op doek, 66 x 99 cm, Troyes, Musée d’Art moderne, collections Nationales Pierre et Denise Lévy.

 

Geïnspireerd door bevriende kunstenaars bouwde het Franse echtpaar Lévy een omvangrijke verzameling op met werken van kunstenaars als Raoul Dufy, André Derain, Pierre Bonnard, Amedeo Modigliani en Henri Matisse. Het resultaat is een overzicht van honderd jaar Franse schilderkunst. Een selectie is vanaf 19 april te zien in Singer Laren.

De tentoonstelling start met schilderijen van de belangrijke grondleggers van het modernisme zoals Gustave Courbet, Georges Seurat en Paul Gauguin. Van Courbet toont het museum een sneeuwlandschap mei een kleine ree uit 1866. Een bijna abstract schilderij waarin hij op vernieuwende wijze de schaduwen weergaf. Van Seurat is het Les Pêcheurs uit 1883 te zien. Dit is een voorstudie van zijn beroemde werk La Grande Jatte.

Daarna volgt een groot aantal fauvistische werken van kort na 1900 van kunstenaars als Henri Matisse, André Derain, Maurice de Vlaminck, Georges Braque, Albert Marquet en Kees van Dongen. Verder omvat de expositie kunst uit de periode tussen de beide wereldoorlogen en van na de Tweede Wereldoorlog.

Amedeo Modigliani, Jeanne Hébuterne, 1918, olieverf op doek, 46 x 29 cm, Troyes, Musée d’Art moderne, collections nationales Pierre et Denise Lévy.
Amedeo Modigliani, Jeanne Hébuterne, 1918, olieverf op doek, 46 x 29 cm, Troyes, Musée d’Art moderne, collections nationales Pierre et Denise Lévy.

Musée d’Art moderne de Troyes is opgericht in 1982 en komt voort uit een schenking van textielindustrieel en kunstverzamelaar Pierre Lévy. Hij bezat onder meer de wereldlicentie voor de fabricage en distributie van Lacoste. Samen met zijn vrouw Denise verzamelde hij gedurende 25 jaar Franse kunstwerken uit de periode midden negentiende eeuw tot ongeveer 1970. Ze lieten zich bij hun keuzes leiden door de onderwerpen en thema’s, zoals de verbeelding van het moderne leven, portretten en intieme scènes als gezinstaferelen.

Op zijn beurt toont het Franse museum een selectie uit Singer Laren. De tentoonstelling Une modernité hollandaise : la collection Singer opent op 28 april en duurt tot en met 28 augustus.

Franse modernisten 19 april t/m 28 augustus in Singer Laren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share