Geen categorie

Stedelijk Museum koopt performance Tino Sehgal

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Stedelijk Museum Amsterdam heeft het werk This Variation van Tino Sehgal gekocht. Een bijzondere aankoop, want het gaat hier om een performance en in feite dus een idee op papier.

Het werk was in 2015 de publiekslieveling tijdens Sehgals één jaar durende tentoonstellingsproject A year at the Stedelijk. Elke maand stond er één performance van de Duits-Engelse kunstenaar centraal. Die dagelijks doorlopend te zien was. In juni stond This Variation op het programma.

Het Stedelijk presenteerde deze performance in samenwerking met het Holland Festival. Die de voorstelling als volgt beschreef: “Dit werk speelt zich af in het pikkedonker. De bezoeker wordt ondergedompeld in een ruimte waar meerdere vertolkers het werk uitvoeren, resulterend in een steeds veranderend en verrassend zintuiglijk landschap. Door constant te variëren in vorm en door de focus van de bezoekers te sturen middels geluiden zoals gezang, zet de ervaring je zintuigen op scherp en ga je bij jezelf afvragen of je nu kijker of acteur bent in dit geheel.”

Van links naar rechts: voorzitter AICA Nederland Robert Jan Muller, conservator Martijn van Nieuwenhuyzen en Tino Sehgal. Foto: Hanna Hachula.

Het museum maakte het nieuws over de aankoop bekend op de dag dat het voor A year at the Stedelijk de AICA Oorkonde ontving. Deze prijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend aan een Nederlandse publicatie, een instelling en een tentoonstelling. De prijs is een initiatief van AICA Nederland, bestaand uit 174 kunstcritici, universiteitsdocenten en (tentoonstellings)conservatoren.

“Met dit retrospectief haalde het Stedelijk de ‘live arts’ definitief uit de elitaire niche, en dat is een uitzonderlijke, prijzenswaardige prestatie’’, aldus het juryrapport. “Door de tentoonstelling een jaar lang, gedurende de volle openingstijden van het museum, aan te bieden, kon een veel grotere groep museumbezoekers kennismaken met de ‘situaties’ van Tino Sehgal. Dit engagement in organisatie en investering is uitzonderlijk, het ontwikkelen van dit nieuwe tentoonstellingsconcept voor performancekunst door het museum bewonderenswaardig.”

“Wij zijn oprecht vereerd door deze erkenning van vakgenoten”, reageert conservator Martijn van Nieuwenhuyzen. “Wij werken sinds 2004 met Tino Sehgal samen. Maar het grootschalige project in 2015 was in alle opzichten een uitdaging. De verrassende reeks werken die Sehgal vaak op heel korte termijn maandelijks realiseerde, doorkruisten vele geschreven en ongeschreven museumregels en deden een appel aan alle medewerkers om ‘out of the box’ te denken.”

Volgens Van Nieuwenhuyzen biedt de erkenning biedt perspectieven voor het toekomstige beleid. “Waarbij het museum een ruimte voor experiment kan zijn en een plek om nieuwe kunst te ervaren.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share