Geen categorie

Groninger Museum toont enige portret van Abel Tasman

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Het Groninger Museum toont sinds gisteren het enige bekende portret van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Abel Tasman. National Gallery of Australia en National Library of Australia lenen het voor het eerst uit, voor ruim een half jaar.

Het portret van Abel Tasman met vrouw en dochter.

Het aan Jacob Gerritz. Cuyp toegeschreven schilderij stamt uit 1637, toen Tasman al wel kapitein bij de VOC was, maar nog geen bekende ontdekkingsreiziger. Zijn grote faam kreeg hij in 1642, toen hij het Australische eiland ontdekte dat naar hem vernoemd is: Tasmanië.

Abel Tasman (1603-1659) keert dus tijdelijk naar zijn geboorteprovincie terug. Hij werd geboren in Lutjegast (nu Gemeente Grootegast). Hij nam dienst bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie en kreeg tweemaal het bevel over een ontdekkingsreis naar het toen nog onbekende Zuidland ofwel Australië. Tijdens zijn de eerste reis, in 1642 en 1643, ontdekte hij behalve Tasmanië ook Nieuw-Zeeland.

Op het schilderij is Tasman afgebeeld met zijn vrouw en dochter. Jacob Gerritz. Cuyp staat te boek als de maker, maar of hij dat ook echt was, is niet zeker. Volgens RTV Noord proberen onderzoekers tijdens het verblijf van het werk in Nederland te achterhalen of dit al dan niet klopt. Het portret hangt tot en met 6 januari in het Groninger Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share