Geen categorie

Mesdag op Art Breda

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Nieuws

Het is honderd jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag overleed, maar zijn werk is nog steeds in trek. Op de kunstbeurs Art Breda zijn momenteel enkele van zijn schilderijen te koop. Gisteren verkocht Kunstgalerij Albricht uit Oosterwijk het doek Strand met bom en volk aan een Nederlandse particulier.

Het beroemdste werk van Mesdag (1831-1915) is zonder twijfel Panorama Mesdag, met een hoogte van 14 en een omtrek van 120 meter ook zijn grootste schilderij. Maar de Haagse kunstenaar liet veel meer werk na, en dan met name zeegezichten, waarin hij zich had gespecialiseerd.

Na een verblijf in Oosterbeek en Brussel vestigde de schilder zich in 1869 in Den Haag, waar hij direct geboeid werd door het strand, de zee en het leven van de Scheveningse vissers. In een snelle, losse toets en een eindeloze variatie aan bruine, gouden en grijze kleuren bracht hij deze motieven op het doek.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Strand met bom en volk, ca. 1900.
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Strand met bom en volk, ca. 1900.

Het gisteren verkochte schilderij maakte hij omstreeks 1900. Enkele jaren later waren dergelijke gezichten verleden tijd, met de komst van de haven naar het strand. Mesdag had het daar moeilijk mee. Zoals blijkt uit een interview in 1906.

“Maar ’t bedrijf in Scheveningen is er veel minder op geworden, nu met die vissershaven. Al die nieuwigheden, waar dient het voor? (…) Wat ik daar gemaakt heb zo’n vijf jaar of wat geleden, dat krijg je nooit meer te zien! Da ’s uit, met Scheveningen is ’t gedaan. En als ik ’t niet alles nog wist van vroeger, uit die schetsen, – waarachtig dan was ’t afgelopen.”

Maar gelukkig hebben we de schilderijen nog.

Art Breda duurt nog tot en met 12 april

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share