Geen categorie

Opvallende ontwerpen voor beeld Utrechtse paus

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Nieuws

Utrecht is vanaf november een opvallend kunstwerk rijker. De afdeling Utrecht van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaf drie kunstenaars de opdracht een beeld van Paus Adrianus VI te ontwerpen. De ontwerpen van Nicolas Dings, Anno Dijkstra en Folkert de Jong zijn opmerkelijk.

De ontwerpen van Nicolas Dings (links), Anno Dijkstra  (midden) en Folkert de Jong (rechts). Bron: Oud Utrecht.
De ontwerpen van Nicolas Dings (links), Anno Dijkstra (midden) en Folkert de Jong (rechts). Bron: Oud Utrecht.

 

Vanwege het 75-jarig bestaan van het fonds wil de afdeling Utrecht het beeld schenken aan de inwoners van de domstad. Adrianus VI was de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis en kwam uit Utrecht. Daar werd hij in 1459 geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens. Hij was slechts een klein jaar in functie: van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523.

De paus van Nicolas Dings draagt een habijt die bestaat uit een reliëf van takken en wortels. Waarmee de kunstenaar wil aangeven dat de paus zijn wortels in Utrecht had. Het bronzen beeld wordt omgeven door de vier kardinale deugden: prudentia, justitia, fortitudo, temperantia (verstandigheid, rechtvaardigheid, moed en matigheid). Deze flankeren ook zijn graf in Rome. Voor deze sculptuur bracht Dings ze terug tot een bol, kubus, kegel en zuil.

Anno Dijkstra plaatst Adrianus op zijn kop. Hij koos daarvoor omdat de paus de kerkelijke cultuur wilde veranderen. Hij was van plan alles om te gooien.

Kopie naar Jan van Scorel, Portret van paus Adrianus VI, 1625-1650, collectie Centraal Museum, Utrecht.
Kopie naar Jan van Scorel, Portret van paus Adrianus VI, 1625-1650, collectie Centraal Museum, Utrecht.

De paus van Folkert de Jong balanceert op een paal. Het is een opvallend figuur, met zijn bloedrode hoofd en sportschoenen van Nike. Als een universele mens laat hij de gebeurtenissen van de hele geschiedenis door zijn lichaam via de paal naar de grond afvloeien. Als een soort spirituele bliksemafleider.

De jury maakt nog deze maand bekend welke kunstenaar zijn ontwerp verder mag uitwerken. Het beeld krijgt in november een plaats bij het Paushuize in Utrecht. Adrianus gaf in 1517 opdracht tot de bouw van dit huis aan wat nu de Pausdam is. Hij overleed echter voordat het af was.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share