Geen categorie

Mons 2015 trapt af met expositie over Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Nieuws / Expositie

Samen met het Tsjechische Pilsen is Mons in België volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa. De middelgrote Waalse stad trapt af met een grote tentoonstelling over Vincent van Gogh in de Borinage. De Nederlandse kunstenaar woonde en werkte van december 1878 tot in oktober 1880 in deze Belgische mijnstreek in de provincie Henegouwen waarvan Mons (Bergen in het Nederlands) de hoofdstad is.

In de Borinage werkte Van Gogh als evangelist, maar zonder veel succes. Na een lange tijd van overpeinzingen besloot hij in augustus 1880 om kunstenaar te worden. Van het werk dat hij in de Borinage maakte – tekeningen van mijnwerkers en hun familie, het landschap, maar vooral vele kopieën naar prenten en tekenvoorbeelden – bleef maar weinig bewaard, evenals van de tekeningen die hij aansluitend in Brussel vervaardigde. Maar in de Borinage maakte hij keuzes voor een bepaalde koers en voor motieven die hij zijn hele carrière trouw zou blijven.

De alledaagse realiteit en het leven van arbeiders en boeren zouden hem altijd blijven boeien, niet alleen door het voorbeeld van schilders als Léon Lhermitte, Jules Breton en Jean-François Millet, maar ook door zijn confrontatie met de zware levensomstandigheden van de mijnwerkers en andere arbeiders in de Borinage. Van de weinige bewaard gebleven werken uit die tijd zijn op de expositie diverse voorbeelden te zien, waaronder een tekening uit 1880 van een maaier met sikkel, naar een voorbeeld van Millet, uit het Uehara Museum of Modern Art in Shimoda (Japan). De verblijfplaats van dit werk was tientallen jaren onbekend en het werd niet eerder elders tentoongesteld.

Vincent van Gogh (1853-1890), Maaier met sikkel, naar een voorbeeld van Millet, collectie Uehara Museum of Modern Art, Shimoda, Japan.

De tentoonstelling omvat ruim zeventig schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit diverse internationale collecties, waaronder het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Tevens zijn van andere kunstenaars meer dan twintig werken opgenomen die Van Gogh kopieerde of die van invloed waren op zijn oeuvre. Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een tentoonstelling.

Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar, 25 januari t/m 17 mei 2015 in BAM, Mons, België. De expositie is behalve van Mons 2015 ook onderdeel van het internationale programma Van Gogh, 125 jaar inspiratie, waarmee Van Goghs 125ste sterfdag wordt herdacht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share