Geen categorie

Egyptische goden in Leiden

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Het ontstaan van de kosmos, het tijdelijke leven op aarde en het eeuwige leven na de dood; alles lag volgens de oude Egyptenaren in handen van de goden en godinnen. Die waren bepalend voor hun totale wereldbeeld en het leven van alledag. Ook de farao werd als een van de goden gezien, en vertegenwoordigde hen op aarde. Rijksmuseum van Oudheden in Leiden besteedt in een grote tentoonstelling aandacht aan deze goden.

Ramsfinx met koning Taharka, Gneiss, late periode 25e Dynastie (690-664 v.Chr.); uit Kawa. Collectie en foto: British Museum, Londen.

Goden van Egypte is een kennismaking met het fascinerende godenrijk en deze mystieke wereld, doordrenkt van symboliek. Een levensgroot dubbelbeeld van farao Horemheb en de god Horus verwelkomt bezoekers bij de entree. Na verhalen over de Egyptische goden en de schepping, nemen bezoekers een kijkje bij hen thuis in de hemel en in de tempels op aarde waar ze met talrijke rituelen vereerd werden.

Rouwende Isis, Midden-Egypte, Griekse Periode (ca. 300-200 v.Chr.). Collectie en foto: Roemer- und Pelizaeusmuseum, Hildesheim.

De tentoonstelling gaat verder met de betekenis van de goden in de eeuwige cyclus van leven en dood, en daalt af naar de onderwereld van god Osiris, waar iedereen na de dood terecht hoopte te komen. Goden van Egypte sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars die de Egyptische goden naar hun eigen wereld brachten, en met de invloed van de Egyptische godenwereld op kunst en populaire cultuur van Europa.

Voor Goden van Egypte bracht het Rijksmuseum van Oudheden meer dan vijfhonderd topstukken uit internationale museumcollecties en particuliere verzamelingen bij elkaar. Te zien zijn onder meer imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten. Die komen uit instituten als het British Museum, het Louvre en het Egyptisch Museum in Turijn, waar zich een van de twee grootste Egyptische collecties ter wereld bevindt.

Studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle lieten zich door de goden van Egypte en hun mythologische verhalen inspireren en maakten speciaal voor de expositie een serie animatiefilmpjes.

Goden van Egypte, t/m 31 maart 2019 in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share