Geen categorie

Frans Hals Museum koopt schilderij Dirck Hals

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een schilderij van de zeventiende-eeuwse kunstenaars Dirck Hals en Dirck van Delen gekocht. Het is een van de vijf schilderijen die de twee voor zover bekend samen maakten. Deze voorstelling is de eerste van de vijf die nu in het bezit is van een Nederlands museum. Het aangekochte werk is tevens de grootste en meest gedetailleerde samenwerking.

Het schilderij is een voorbeeld van een ‘vrolijk gezelschap’, een genre dat populair was in de jaren 1620 en 1630 in Haarlem. In deze voorstellingen zijn doorgaans rijk uitgedoste, modieuze jongelingen verbeeld. Haarlemmer Dirck Hals (1591-1656), de jongere broer van Frans Hals, was hiervan een van de belangrijkste vertolkers. Hij was een meester in de weergave van figuren en verwerkte vaak zowel grapjes als subtiele waarschuwingen tegen overdaad of lichtzinnigheid in de voorstellingen. In het Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal zijn de figuren ook van zijn hand.

De architectuur is geschilderd door Dirck van Delen (1604/5-1671), die voornamelijk werkzaam was in Middelburg. Van Delen staat bekend om zijn interieurstukken met rijke decoraties. Hij liet bij de architectuur uitsparingen vrij met witte ondergrond, waarop Dirck Hals zijn figuren kon invoegen.

Dirck Hals (Haarlem 1591–1656) en Dirck van Delen (Heusden 1604/5-1671 Arnemuiden), Elegant gezelschap in een Hollandse Renaissancezaal , 1628, Frans Hals Museum.

Het Frans Hals Museum had al drie andere vrolijke gezelschappen van Dirck Hals in de collectie, waarvan één langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Met deze aankoop kan het museum laten zien dat de faam van Dirck Hals al in zijn eigen tijd de stadsgrenzen oversteeg en kunstenaars van daarbuiten graag met hem wilden werken.

Het schilderij was al eerder te zien in het Frans Hals Museum. Van 1948 tot 2019 had het de voorstelling in bruikleen van de RCE. In 2019 werd het overgedragen aan de erven van Jacob Lierens (1877-1949), een Joodse zakenman en kunstverzamelaar uit Amsterdam. In 1941 verkocht deze het op een veiling, voordat zijn bedrijf werd ‘geariseerd’ door de nazi’s, en hij en zijn vrouw werden geïnterneerd in Westerbork.

Het Frans Hals Museum heeft geen gemeentelijk aankoopbudget en heeft dit schilderij kunnen aankopen met steun van enkele fondsen. Het stuk is vanaf medio september te zien in de collectiepresentatie Haarlemse Helden. Andere Meesters.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share