Geen categorie

Mondriaan op reis door Brazilië

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Nieuws

Ruim zeventig werken van Mondriaan en zijn tijdgenoten van De Stijl gaan op tournee door Brazilië. Gemeentemuseum Den Haag heeft een tentoonstelling gemaakt die dit jaar langs de steden São Paolo, Brasilia, Belo Horizonte en Rio de Janeiro reist. De rondreis ging gisteren van start in eerstgenoemde stad.

 

Piet Mondriaan, Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw, 1921, olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag.
Piet Mondriaan, Compositie met groot rood vlak, geel, zwart, grijs en blauw, 1921, olieverf op doek, Gemeentemuseum Den Haag.

 

De tentoonstelling bevat zowel vroeg als laat werk van Piet Mondriaan. Daarmee wil het museum laten zien dat Mondriaan niet van de een op de andere dag abstract ging schilderen. Zijn werk werd stap voor stap abstracter en moderner. “De bezoeker ziet Mondriaans hele ontwikkeling”, vertelt Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. “Van vroege groene landschappen via felgekleurde molens en kubistische ovalen naar zijn wereldberoemde abstracte composities.”

Behalve Mondriaans reizen er ook werken van De Stijl-kunstenaars als Bart van der Leck mee. Evenals objecten, zoals de maquette van Maison Particuliere van Theo van Doesburg en de rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld. Het tijdschrift en de kunstenaarsbeweging De Stijl werd in 1917 door Van Doesburg en Mondriaan opgericht en vele internationale kunstenaars, architecten en ontwerpers sloten zich bij de beweging aan.

Het Gemeentemuseum heeft de tentoonstelling Mondrian e o movimento De Stijl samen met zijn Braziliaanse partner ArtUnlimited gemaakt, in opdracht van Banco do Brasil. In 2011 organiseerde ze samen ook al een M.C. Eschertentoonstelling. Die in ruim twee maanden tijd 573.691 mensen trok. Daarmee was ze de beste bezochte tentoonstelling ter wereld in dat jaar.

Het Gemeentemuseum hoopt dat er weer net zoveel Brazilianen warmlopen voor Piet Mondriaan. Het museum heeft ‘s werelds grootste Mondriaancollectie en wil diens kunst over de hele wereld laten zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share