Geen categorie

Nathaniel Mellors wint Cobra Kunstprijs Amstelveen

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Beeldend kunstenaar Nathaniel Mellors (1974) krijgt dit jaar de Cobra Kunstprijs Amstelveen. De prijs wordt sinds 2005 tweejaarlijks uitgereikt en bestaat uit een bedrag van 10.000 euro, een publicatie en een tentoonstelling.

Nathaniel Mellors, Ourhouse, 2010 – Hippy Dialects.

De prijs is Mellors toegekend vanwege zijn, aldus Stichting Cobra Kunstprijs Amstelveen, “volstrekt eigenzinnige beeldwereld en de krachtige impact die zijn werk maakt op de toeschouwer”. Zijn inventieve kruisbestuivingen tussen beeldende kunst, muziek, theater en tekst passen volgens de stichting uitstekend in de geest van het multidisciplinaire engagement van de Cobrakunstenaars.

De Britse, maar in Amsterdam woonachtige Nathaniel Mellors creëert absurdistische scripts, psychedelisch theater, film, video, performance, collages en beeldhouwkunst waarin de grens tussen betekenis en onbegrijpelijkheid getest wordt. Een terugkerend thema in zijn veelzijdige werk is de complexe relatie tussen taal en macht. Dit kwam ook terug in zijn installatie Ourhouse, vorig jaar te zien in De Hallen Haarlem. Daarin gaf hij op satirische wijze zijn kijk op tv-drama. De door hem gewonnen expositie in het Cobra Museum (van 10 december 2011 tot en met 4 maart 2012) zal een voortzetting zijn van dit omvangrijke project.

De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt uitgereikt aan een in Nederland woonachtige beeldend kunstenaar die vernieuwend werk maakt dat getuigt van engagement en experiment. De prijs werd eerder toegekend aan Joost Conijn (2005), Johannes Schwartz (2007) en Gijs Frieling (2009).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share