Geen categorie

Floris, 50 jaar jeugdheld

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Televisiekijkend Nederland maakte precies vijftig jaar geleden kennis met de jonge blonde acteur Rutger Hauer (1944-2019). In Floris speelde hij zijn eerste grote rol voor een camera. Museum van de 20e Eeuw in Hoorn laat de tv-serie herleven in een tentoonstelling, die door het recente overlijden van de hoofdrolspeler nu extra actueel is.

Still uit Floris, 1969.

De serie gaat over Floris van Rosemondt, die jarenlang de wereld over heeft gevaren. Als hij terugkomt, belandt hij midden in de strijd tussen het Bourgondische rijk van Filips de Schone en het hertogdom van Karel van Gelre. Zijn kasteel is veroverd door laatstgenoemde.

Samen met zijn goede vriend Sindala, een fakir die hij in India ontmoette, voegt hij zich bij de Bourgondiërs en vecht met hen tegen de soldaten van Gelre, het huurlingenleger van Maarten van Rossem en Lange Pier om hun vrijheid en zijn land terug te krijgen.

Floris is jong, moedig en rechtvaardig. Hij kan goed paardrijden en zwaardvechten. Hij is echter ook nogal naïef, koppig, bijgelovig en niet al te vlug van begrip. Gelukkig worden deze gebreken gecompenseerd door de wijsheid en het kalme karakter van Sindala.

Floris was in 1969 het best bekeken televisieprogramma. Behalve Hauer debuteerde ook regisseur Paul Verhoeven met deze serie. Beiden kregen een lange internationale carrière.

Still uit Floris, 1969.

De expositie Floris, 50 jaar jeugdheld bestaat uit onder meer foto- en filmmateriaal en originele rekwisieten. Dankzij de medewerking van Jaap Kooimans (auteur van het boek Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie) en bruiklenen van diverse musea en personen kan het museum een goed beeld schetsen van de populaire serie.

In de tentoonstelling is ook plek voor anekdotes van kijkers uit de jaren zestig. Floris was razend populair en menig kind speelde in 1969 en 1970 ‘riddertje’ op straat. Ook werden begin jaren 70 veel jongens met de naam Floris geboren.

In het museum ligt inmiddels een condoleanceregister voor Rutger Hauer.

Floris, 50 jaar jeugdheld, t/m 15 september in Museum van de 20e eeuw, Hoorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share