Geen categorie

Grote schenking voor Stedelijk Museum Schiedam

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft dit jaar een omvangrijke schenking gekregen. Het gaat om ruim vierhonderd werken van Han en Wouter Altena-Boswinkel.

 

Jan Schoonhoven, R 71-20, jaartal, collectie Stedelijk Museum Schiedam, voorheen Altena Boswinkel Collectie.
Jan Schoonhoven, R 71-20, collectie Stedelijk Museum Schiedam, voorheen Altena Boswinkel Collectie. Foto: Tom Haartsen.

 

Het verzamelaarsechtpaar schonk eerder al een groot aantal schilderijen, sculpturen en werken op papier. Met in totaal vijftienhonderd werken is het één van de omvangrijkste particuliere schenkingen aan een Nederlands museum van de afgelopen decennia, vertelt senior conservator Colin Huizing. “We zijn de verzamelaars zeer erkentelijk voor deze uitzonderlijke schenking.”

Han en Wouter Altena-Boswinkel verzamelen vanaf 1972 vooral werk van Nederlandse kunstenaars. Ze hebben een voorliefde voor onder meer formeel abstracte kunst, werken die tot het verzamelgebied van het museum behoren.

Bij het verzamelen was het echtpaar niet gevoelig voor modes of trends. Ze interesseerden zich “vooral voor oorspronkelijke en persoonlijke posities van beeldende kunstenaars die op verschillende manieren de taal van de schilder- en beeldhouwkunst onderzoeken”, aldus Huizing. De kunstcollectie was de afgelopen jaren al in langdurig bruikleen bij het museum.

Een van de geschonken werken is een reliëf van Jan Schoonhoven, dat in 2015 te zien was in de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven in Stedelijk Museum Schiedam. Het zal ook deel uitmaken van de grote tentoonstelling Eye Attack – Op Art en kinetische kunst, die loopt van 25 februari tot en met 18 juni 2017.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Grote schenking voor Stedelijk Museum Schiedam

Comments are closed.