Geen categorie

Zuiderzeemuseum koopt werk Mari ten Kate

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Nieuws

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft onlangs bij veilinghuis Christie’s het schilderij Zondagmorgen in Monnickendam van Mari ten Kate (1831-1910) gekocht. Het toont een zondagse kerkgang met kerkgangers gekleed in kleurrijke streekdracht van het Zuiderzee-eiland Marken.

Hoewel Mari ten Kate in zijn tijd een bekende kunstenaar was, bevinden zich slechts weinig van zijn werken in Nederlandse collecties te vinden. Het Zuiderzeemuseum zelf bezit nog twee andere stukken van de schilder.

Mari ten Kate groeide op in een artistieke familie. De meeste invloed op zijn creatieve ontwikkeling had zijn negen jaar oudere broer Herman Frederik Carel ten Kate. Die had een grote reputatie als kunstschilder en bracht Mari de eerste beginselen van de schilderkunst bij. Hij staat bekend om zijn schilderijen met kinderen, vaak op het platteland of op het strand, die plezier maken of spelen met dieren.

 

Mari ten Kate (1831-1910), Zondagmorgen in Monnickendam, Zuiderzeemuseum, Enkhuizen.
Mari ten Kate (1831-1910), Zondagmorgen in Monnickendam, Zuiderzeemuseum, Enkhuizen.

 

De nieuwe aanwinst past volgens het Zuiderzeemuseum goed in de collectie. In de vaste tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee schetst het namelijk een beeld van het leven aan de voormalige Zuiderzee. Bovendien versterkt het schilderij het verhaal dat het museum wil vertellen over de Marker streekdracht. “Het schilderij geeft samen met de Marker kledingstukken uit de collectie een beter beeld van hoe de stukken vroeger werden gedragen”, aldus conservator André Groeneveld.

Zondagmorgen in Monnickendam was 115 jaar in bezit van één familie. Met de aankoop is het Zuiderzeemuseum nu de tweede eigenaar van het schilderij geworden. Ontzettend bijzonder”, noemt Groeneveld dat.

Het Zuiderzeemuseum had al twee andere werken van Mari ten Kate in de collectie: Eiland Marken en Hooitijd op Marken. Ook bezit het een werk van Mari’s broer Herman Frederik Carel, en wel Het Alarm, dat een Marker interieur toont.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share