Geen categorie

Neo Matloga wint ABN AMRO Kunstprijs

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Neo Matloga heeft de ABN AMRO Kunstprijs gewonnen. Eind dit jaar opent, als onderdeel van de prijs, een tentoonstelling van zijn werk in Hermitage Amsterdam.

Neo Matloga. Foto: Jonathan de Waart.

Volgens de jury is de in Zuid-Afrika geboren Matloga een kunstenaar die in een eigen, aansprekend handschrift huiselijke taferelen uit zijn geboorteland subtiel verbindt met de moeizame sociaal-politieke achtergrond waartegen ze zich afspelen. Matloga maakt met inkt, houtskool en foto’s collageschilderijen die een inkijkje geven in de alledaagse, huiselijke gezelligheid uit zijn jeugd

“Vrolijke verhalen vol liefde en geborgenheid, enkel bevolkt door mensen van kleur”, aldus de jury. “Zo creëerde hij, in navolging van kunstenaars als Kerry James Marshall, niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelde, maar ook een die hij miste in de kunst.”

De jury is onder de indruk van de wijze waarop Matloga, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, ook diepere maatschappelijke en politieke lagen weet aan te boren. “Zo is zijn werk een uitnodiging om naar een zwarte gemeenschap te kijken, maar wordt onze blik tegelijk weerkaatst door ogen waaraan niets lijkt te ontgaan. Wie kijkt hier naar wie? Tegelijkertijd vertonen de figuren, als een soort ‘verknipte geesten’, een duistere, verstoorde kant, die je doet denken aan wat je niet ziet: de problemen waaronder Zuid-Afrika nog steeds gebukt gaat. Daarmee zijn onder de vrolijke scènes ook vragen te lezen over apartheid, racisme en het zwarte lichaam.” Doordat Matloga’s werk deze associaties aanwakkert, blijft het volgens de jury levendig en urgent.

Neo Matloga (1993) woont en werkt in Mamaila en Amsterdam. Hij studeerde beeldende kunst aan de universiteit van Johannesburg en was van 2016 tot 2018 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. In 2018 won Matloga al de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en een jaar later was hij een van de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. In Nederland had hij al een solotentoonstelling in het Fries Museum.

Neo Matloga, Mokibelo, 2020.

De ABN AMRO Kunstprijs, die bestaat sinds 2004, is bedoeld voor talent in ontwikkeling. De bank wil hiermee kunstenaars de mogelijkheid geven volgende stappen te maken in hun carrière. De eerste vier prijzen gingen naar uit het buitenland afkomstige kunstenaars in Nederland. In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor getalenteerde kunstenaars in Nederland.

De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro en een tentoonstelling in Hermitage Amsterdam. Tevens koopt ABN AMRO werk van hem of haar aan voor zijn kunstcollectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share