Geen categorie

Gemeentemuseum vraagt steun voor restauratie Monet

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Gemeentemuseum Den Haag restaureert momenteel het schilderij Blauweregen van Claude Monet. Dat kost uiteraard geld en het museum is daarom een crowdfundingscampagne gestart.

Restaurator Ruth Hoppe werkt aan Blauweregen. Foto: Gerrit Schreurs.

Blauweregen is een van de meest expressieve schilderijen die Claude Monet ooit maakte. Monet was zo’n tachtig jaar toen hij het schilderde in zijn tuinen in Giverny. Hij maakte in zijn leven slechts zeven schilderijen met blauweregen als onderwerp.

Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties dit doek kunnen blijven bewonderen, voert het Gemeentemuseum een uitvoerige restauratie uit. De eerste bevindingen roepen al zoveel vragen op dat verder onderzoek nodig is.

Blauweregen bevindt zich momenteel in het restauratieatelier van het museum. Restaurator Ruth Hoppe is begonnen met het verwijderen van de vernislaag. Dit is nodig om het werk op te frissen en het terug te brengen in originele staat. Monet verniste zijn late werk niet. Nu een deel van het vernis verwijderd is, krijgt het schilderij al meer kleur en diepte. Hoppe: “Bij oude meesters is dat net andersom; daar is het de vernislaag die juist extra diepte geeft.”

Claude Monet, Blauweregen, 1917-1920, Gemeentemuseum Den Haag.

Tijdens het verwijderen van de vernislaag kwamen aan één kant van het schilderij bruine en grijze plekken tevoorschijn. Waarschijnlijk zijn dit oude beschadigingen die zijn weggewerkt. Hoppe zal de komende tijd in nauwe samenwerking met internationale experts deze plekken verder onderzoeken en proberen te verwijderen. “Ik ben benieuwd wat er onder vandaan komt.”

Om de gehele restauratie te kunnen realiseren is het museum de publiekscampagne Maak Monet Mooier! gestart. Iedereen kan meedoen en elke bijdrage is welkom.

Blauweregen is vanaf 12 oktober het middelpunt van de tentoonstelling Monet – Tuinen van verbeelding in het museum, dat dan Kunstmuseum Den Haag heet. Die expositie bestaat uit veertig topstukken uit internationale collecties.

Monet. De tuinen, 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 in Gemeentemuseum Den Haag (dat dan Kunstmuseum Den Haag heet)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share