Geen categorie

Veilen voor een kunstbeurs

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Reportage

“Ik heb 500, wie biedt er 550? U meneer? U wilt het graag, ik zie het.” Jop Ubbens, veilingmeester én directeur van Christie’s Amsterdam, doet zijn best de bieders over de streep te trekken. Op het programma staat een benefietveiling voor kunstbeurs Unfair Amsterdam.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Veilingmeester Jop Ubbens aan het werk.
Veilingmeester Jop Ubbens aan het werk.

 

Unfair Amsterdam startte in 2013 en toont recent, niet eerder vertoond werk van aanstormende en gevestigde talenten die niet langer dan tien jaar zijn afgestudeerd. Met de opbrengst financiert de organisatie de vierde editie van de beurs, die plaatsvindt van 30 maart tot en met 3 april.

Maar dat is niet de enige reden voor dit inmiddels jaarlijkse evenement, vertelt medeoprichter Adam Nillissen. “Voor onze beurs willen we graag de drempel laag houden en dat is ook het doel van deze veiling. Veel mensen gaan niet snel naar een veiling omdat ze denken dat ze er toch niet binnenkomen.”

De startprijzen zijn deze maandagavond 25 januari daarom extra laag. En ook rekent het veilinghuis ditmaal geen opgeld, zoals normaal wel gebruikelijk is. Een kunstwerk mag al weg voor 500 euro, maar meer bieden mag natuurlijk altijd. En dat gebeurt bij menig lot ook. Een stuk van Nillissen, zelf ook kunstenaar, blijkt bijvoorbeeld goed voor 1.100 euro.

Vaker echter blijven de biedingen van het opvallend jonge publiek dichter in de buurt van de 500. Toch is de avond een succes. “De opbrengst is hoger dan vorig jaar”, weet Nillissen. En de veiling is een stimulans voor zowel de bezoekers als de deelnemende kunstenaars. Voor het veilinghuis vormt het publiek een potentiële nieuwe doelgroep en de kunstenaars konden, vaak voor het eerst, hun werk laten veilen. “Vaak duurt het jaren voordat zo’n kans zich voordoet.”

 

Sunset Harbour van Janine van Oene, het topstuk op de veiling.
Sunset Harbour van Janine van Oene, het topstuk op de veiling.

 

Zoals op elke veiling is er ook ditmaal een topstuk en vanavond is dat Sunset Harbour van Janine van Oene. “1000! 1.100! 1.200!” Een hevige strijd barst los als het grote zomerse schilderij uit 2015 aan de beurt is. Na enkele minuten valt de hamer uiteindelijk bij 4.000 euro.

In totaal gingen er van de 52 stukken 40 mee naar huis met een nieuwe eigenaar. De bieders hadden er samen 27.500 euro voor over. Nillissen is tevreden. “Het mag natuurlijk altijd meer, maar het was heel spannend.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share