Geen categorie

Meester van Japanse prentkunst

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Expositie

Japanmuseum Sieboldhuis toont prenten van Utagawa Kuniyoshi. Kuniyoshi wordt als één van de vier grote meesters van de Japanse prentkunst beschouwd. De topstukken uit de privécollectie van een Japanse verzamelaar zijn voor het eerst in Europa te zien. Vandaag opent deel 2 van de tentoonstelling Helden, Humor, Horror.

Utagawa Kuniyoshi, Moedige vrouwen, Okane in de Ōmi provincie (Ōmi no kuni no yūfu Okane), ca. 1831-32.

Deel 1 (die te zien was tot en met 19 januari) stond in het teken van helden, horror en mooie vrouwen. In het tweede bedrijf toont het Leidse museum triptieken met acteurs in de hoofdrol, komische prenten en enkele landschappen. De tentoonstelling laat Kuniyoshi’s grenzeloze fantasie en veelzijdigheid zien.

Utagawa Kuniyoshi, Hij ziet er boos uit, maar hij is echt een geweldige man, ca. 1847.

Kuniyoshi (1797-1861) werd beïnvloed door westerse kunstenaars, zoals op sommige prenten duidelijk zichtbaar is. Hij had namelijk de beschikking over zeventiende-eeuwse boeken, die door de Hollanders naar Japan waren gebracht. Hij selecteerde daar voorbeelden uit om te verwerken in zijn Japanse composities.

Zelf heeft Kuniyoshi ook velen beïnvloed. Tot op de dag vandaag laten kunstenaars zich door zijn werk inspireren. Tegenwoordig zijn het bijvoorbeeld manga- en animetekenaars die goed naar zijn tekeningen kijken.

Helden, Humor, Horror, deel II, t/m 9 maart in Japanmuseum SieboldHuis, Leiden. Rijksmuseum Volkenkunde, eveneens in Leiden, toont een selectie van de oorspronkelijke tekeningen die Kuniyoshi maakte (t/m 22 juni).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share