Geen categorie

Miljaar! Er is weer een stripmuseum

0 0
Read Time:4 Minute, 8 Second

Recensie

Een nieuw museum openen in deze onzekere coronatijd, daar is een portie lef voor nodig. Precies die lef die veel stripfiguren vertonen in hun avonturen. Arie Korbee durfde het aan en brengt sinds zaterdag 19 juni in Noordwijk een ode aan de ‘negende kunst’, ofwel het stripverhaal. Met het Museum of Comic Art (MoCA) heeft Nederland eindelijk weer een serieus stripmuseum. “Miljaar!”, zou Lambik zeggen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Exit through the gift shop staat met een knipoog op een deur in het museum. Diezelfde gift shop, in dit geval een stripwinkel, is tevens de ingang. Ook wie geen kaartje heeft gereserveerd mag daar naar hartenlust struinen. De rijkelijk ingerichte etalage nodigt ook uit om dat te doen. Menig voorbijganger blijft even staan om te kijken naar alle leuke stripgerelateerde speeltjes achter glas. Een enkeling stapt vervolgens de drempel over. “Ik zag dat autootje in de etalage”, zegt een meneer terwijl hij al wijzend naar het voorwerp naar de balie loopt waarachter de verkoper staat. Niet veel later verlaat hij met het voorwerp in zijn handen de winkel weer.

Het idee voor een museum kreeg vorm na het verdwijnen van het Museum Strips! in Rotterdam en het opgaan van het Nederlands Stripmuseum in Groningen in het multi-mediaproject Storyworld. Stripliefhebber en -verzamelaar Korbee vond het daarom tijd voor een nieuw stripmuseum. Noordwijk als vestigingsplaats ligt misschien niet direct voor de hand, want niet heel centraal, maar de oprichter koos voor de kustplaats omdat die veel bezoekers trekt. Dat een museum aan de kust een succesformule kan zijn, bewees Museum Beelden aan Zee aan het strand in Scheveningen eerder al.

Het museumgebouw ligt op honderd meter van het strand. In de Bomstraat – een naam die me direct doet denken aan ene Olie B. Bommel – is de zeelucht te ruiken en zijn de krijsende meeuwen al te horen. Het nieuwe museum ligt op de wandelroute van het strand naar de dichtstbijzijnde bushalte, waardoor veel zon- en zeeaanbidders er langs lopen en dus vaak ook even blijven staan kijken.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Met mijn Museumkaart krijg ik € 2,50 korting op de entreeprijs van € 7,50. “We zijn nog niet aangesloten bij Stichting Museumkaart, maar we doen dit als geste”, zegt Korbee. Dit zegt iets over de lage drempel van dit nieuwe museum. Dat het de oprichter en de bestuursvoorzitter zelf is die deze zaterdag de gasten ontvangt, geeft ook al aan dat het MoCA niet bepaald een elitair karakter heeft. Korbee wil dat het een museum is voor iedereen.

De doelgroep bestaat behalve uit stripliefhebbers dan ook voornamelijk uit dagjesmensen. Bijna iedereen die langsloopt heeft ooit weleens een stripboek gelezen en dit museum wekt daarom ook een soort nostalgie op. Naar de tijd dat volwassenen van nu de Donald Duck lazen, of misschien wel de Eppo en de Robbedoes. Korbee hoopt dat zijn museum eraan kan bijdragen dat meer wat oudere mensen weer strips gaan lezen.  “Veel mensen denken dat strips iets is voor kinderen, maar ze zijn ook leuk voor volwassenen.” Sterker nog: sommige stripseries zijn zeer zeker niet geschikt voor jonge lezers.

Bij Korbee zelf is de belangstelling voor de strip nooit weggezakt. Sinds zijn vroege jeugd heeft hij er een passie voor en inmiddels verzamelt hij al ruim twintig jaar originele striptekeningen. Een deel is nu, aangevuld met bruiklenen van anderen, in het museum te zien, verspreid over twee verdiepingen. De architect, uit wiens koker ook het gebouw van museum LAM op Landgoed Keukenhof komt, ontwierp het museum zelf (het interieur dan, het pand stond er al). Het resultaat is een licht en ruim ogend gebouw waar de strips – aan de muren en in vitrines – goed tot hun recht komen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het museum wil twee hoofdtentoonstellingen per jaar programmeren, die elk steeds vier maanden duren. Daardoor is er ruimte voor korte thema-exposities en een jaarlijks cartoonfestival. De openingstentoonstelling European Masters of Comic Art staat in het teken van de belangrijkste Europese stripmakers. De originele tekeningen, boeken en memorabilia schetsen samen een beeld van de stripwereld in Europa.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De expositie weet mij als stripliefhebber te verrassen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Italië bekend staat als een stripland. Toch is de Europese laars volgens het museum een van de vier belangrijkste stripnaties. De andere drie verbazen mij niet: Nederland, België en Frankrijk. Bijna alle strips die ik tot mijn bezoek las, kwamen uit deze landen. Het hoofdstukje Europa leert mij dat er ook goede strips komen uit Spanje, Duitsland en voormalig Joegoslavië. Ik weet ook niet waarom ik daar zo van opkeek.

Het  nieuwe museum hoopt dat bezoekers door de tentoonstellingen hun beeld van en kijk op strips zullen bijstellen. Bij mij is dat alvast gelukt. Het MoCA brengt zelfs mensen die al strips lezen tot nieuwe inzichten.

Museum of Comic Art, woensdag t/m zondag van 12 – 17 uur in Noordwijk aan Zee

Waardering museum: @@@@@@@@@@

Waardering tentoonstelling: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share