Geen categorie

Bonnefanten toont foto’s The Police-gitarist Andy Summers

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Muziekliefhebbers kennen Andy Summers vooral als gitarist van The Police. De muzikant is echter ook een begenadigd fotograaf, die internationaal verschillende tentoonstellingen en publicaties op zijn naam heeft staan. Het Bonnefantenmuseum toont vanaf 7 juni een omvangrijke selectie foto’s van de Brit.

Montserrat, July 1981 © Andy Summers.

De grote tentoonstelling bestaat uit een algemeen gedeelte van 184 werken en een aparte serie van 250 foto’s die Summers maakte tijdens de concerttours van The Police. De selectie beslaat de periode 1979 tot 2018. De foto’s tonen een voorkeur voor nachtopnames en bestrijken een breed geografisch gebied, van de Altiplano van Bolivia tot de straatjes van de Golden Gai in Tokio.

Summers (in 1942 geboren als Andrew Somers) fotografeert sinds 1979, het jaar waarin The Police optrad op Pinkpop. Sindsdien publiceerde hij vier fotoboeken: Throb (1983), Light Strings (2004), I’ll be Watching You (2007) en Desirer Walks the Street (2009). In 2012 maakte hij de film Can’t stand losing you, gebaseerd op zijn gelijknamige autobiografie, waarin zijn fotografiepraktijk een belangrijke rode draad vormt.

Huang Shan China, October 2013 © Andy Summers.

Summers stelt dat zijn fotografie mogelijk is beïnvloed door zijn fascinatie voor muziek en dat fotografie een visuele tegenhanger vormt van de muziek die constant door zijn hoofd speelt. Zoals zijn muzikale voorkeur kan worden omschreven als een hang naar het melancholische, hebben zijn foto’s vaak iets broeierigs. Die geven blijk van een gevoel van intimiteit en surrealisme.

Een selectie uit Let’s Get Weird, de fotoserie die Summers tijdens de tournees met The Police, is van 8 tot en met 10 juni ook te zien in het pop-upmuseum van het Bonnefanten op Pinkpop. Daarmee keert The Police exact veertig jaar na het enige Pinkpop-optreden van de band terug naar het festival.

Andy Summers, A Certain Strangeness, 7 juni t/m 27 oktober in het Bonnefantenmuseum, Maastricht

Let’s Get Weird, 8 t/m 10 juni in het Bonnefanten Pinkpop-up Museum op Pinkpop, Landgraaf

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share