Geen categorie

Anne Geene wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Anne Geene is dit jaar de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Juryvoorzitter Jet Bussemaker verraste haar met een bos bloemen en een cheque ter waarde van 10.000 euro. De uitreiking was gisteren te zien in het Avrotros-programma Kunstuur.

Anne Geene in het programma Kunstuur.

Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, droeg de winnares voor. “Door middel van fotografische technieken en vooral door op eigenzinnige wijze te observeren en vervolgens nauwgezet vast te leggen, weet Geene verbanden te ontdekken, ordeningen aan te brengen en composities te creëren. Zo laat zij de kijker op een nieuwe wijze kennismaken met de wereld die ogenschijnlijk zo bekend leek.”

Volgens Lucas De Man, presentator van Kunstuur, maakt Geene (1983) natuurfoto’s waar je zelfs Charles Darwin voor wakker kunt maken. Ze fotografeert planten en voornamelijk de bladeren ervan. Zo werkt ze alfabet van blaadjes, met door insecten uitgevreten letters. “Ik ben er bijna, ik moet alleen de D nog.”

Het blaadjesalfabet van Anne Geene, in het programma Kunstuur.

Geene is de meest volledige kandidaat, aldus oud-minister Bussemaker, voorlezend uit het juryrapport. “Het werk kan bewonderd worden om zijn gedetailleerdheid. Het verbaast in de gekte. Het getuigt van technische vakmanschap en het viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen.”

Behalve 10.000 euro krijgt Geene ook een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam. Daar is momenteel nog een expositie te zien met werk van alle genomineerden. Behalve Geene waren dat Feiko Beckers, Rosa Johanna, Benjamin Li en Kevin Osepa.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bestaat sinds 2006 en gaat jaarlijks naar een in Nederland werkende kunstenaar onder de 35 jaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share