Geen categorie

Noordbrabants Museum koopt naakt Sluijters op Tefaf

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Het Noordbrabants Museum heeft afgelopen week op kunstbeurs Tefaf een vroeg schilderij van Jan Sluijters gekocht. Het gaat om het schilderij Zittend naakt uit 1910, waarvoor zijn geliefde Greet van Cooten model stond.

Het museum kocht het schilderij uit particulier bezit via Kunsthandel Jacques Fijnaut voor een bedrag van 275.000 euro. Sinds de jaren tachtig was het schilderij niet meer voor het publiek te zien. Oorspronkelijk behoorde het doek toe aan verzamelaar J.F.S. Esser, die bevriend was met Sluijters.

Jan Sluijters, Zittend naakt, 1910, olieverf op doek, Het Noordbrabants Museum.

“Het was een unieke kans om dit werk dat tientallen jaren in privébezit is geweest, te kunnen aankopen op de Tefaf”, vertelt directeur Charles de Mooij. “De timing van de aankoop kon niet beter: we hebben op dit moment een heel succesvolle Sluijters-tentoonstelling die al meer dan 125.000 bezoekers trok.”

Onder invloed van de internationale moderne kunst ontwikkelde Jan Sluijters (1881-1957) zich tot een van de belangrijkste modernisten in Nederland. Na zich enkele jaren voornamelijk op het landschap te hebben gericht, kreeg hij rond 1910 weer belangstelling voor het schilderen van mensen.

In deze periode schilderde hij meerdere naakten die het hele doek in beslag nemen en die destijds vanwege hun ‘onzedelijkheid’ in opspraak kwamen. Sluijters’ bewondering voor het Franse fauvisme is in de nieuwe aanwinst zichtbaar. Voor de houding, de contrasterende schaduwband op de achtergrond en de kleurstelling was een werk van Kees van Dongen de directe inspiratiebron.

Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de grote collectie die het museum van de Brabantse kunstenaar bezit. Een naakt uit deze periode ontbrak nog. Het schilderij is vanaf vandaag, 22 maart, te bewonderen in de permanente collectie van Het Noordbrabants Museum. De succesvolle tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren is nog tot en met 7 april te zien.

Lees ook: Tefaf, prachtig gevarieerd kunstfeest

Lees ook: De kleurrijke wilde jaren van Jan Sluijters

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share