Geen categorie

Stedelijk krijgt originele schets muurschildering Karel Appel

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws

Iedereen die het Stedelijk Museum bezoekt, ziet haar, de wandvullende muurschildering van Karel Appel. De voorstelling van een vogel, man en bloem is dan ook niet te missen. Gisteren maakte het museum bekend dat het nu ook in het bezit is van de enige originele schets voor het werk. Het kreeg de tekening van een anonieme schenker.

De geschonken voorstudie van Karel Appel. De uiteindelijke muurschildering is nog deels zichtbaar op de achtergrond. Foto: Stedelijk Museum.

 

De schenking komt op een moment dat de schildering tijdelijk aan het zicht wordt onttrokken in verband met de komende Matisse-tentoonstelling, die op 27 maart opent. “Deze schenker weet een prachtige pleister te plakken op deze nu noodzakelijke, maar toch ook moeilijke keuze om hem tijdelijk te verbergen”, aldus Bart Rutten, hoofd collecties van het Stedelijk.

Karel Appel (1921-2006) maakte de schildering in 1956 in het voormalige restaurant. De compositie hield rekening met de muur en de ruimte ervoor zoals twee deuren, een loopbrug en de zitplaatsen van de bezoekers van het restaurant. Inmiddels heeft de Appelwand een prominente plek in het museum.

De voorstudie bleek al eerder van grote waarde voor de kunsthistorische kennis over de muurschildering en was van invloed op de restauratie ervan. “Ik heb deze schets de afgelopen twintig jaar meerdere malen bestudeerd”, vertelt Louise Wijnberg, schilderijenrestaurator van het Stedelijk Museum en restaurator van de Appelwand. “Het is heel bijzonder dat je aan de voorstudie kunt aflezen hoe het werkproces van Appel was. Je kunt zien dat die schets heel bepalend is geweest voor het maken van de wandschildering, want hij heeft hem bijna letterlijk overgenomen. De verfspatten van het schilderen zitten zelfs nog op de schets.”

Detail van de muurschildering. Foto: Evert-Jan Pol.

De schets is vanaf 26 februari te zien in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share