Geen categorie

De Lakenhal koopt zeldzame tekening

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal heeft de collectie aangevuld met een zeer zeldzaam zestiende-eeuws carton, een voorbeeldtekening voor gebrandschilderde Leidse glasruiten. Het kocht het werk op een veiling bij Sotheby’s New York.

Leiden was in de vijftiende en zestiende eeuw een belangrijk centrum van glasschilderkunst in de Noordelijke Nederlanden. Tussen omstreeks 1475 en 1550 waren er zeker ruim vijftig Leidse glasschilders actief. Cartons van Leidse makelij uit dit tijdperk zijn echter bijzonder zeldzaam. In Nederland is voor zover bekend nog geen voorbeeld aanwezig in particulier of openbaar bezit van een carton uit een Leidse werkplaats uit de eerste helft van de zestiende eeuw.

Carton (=werk- en voorbeeldtekening) voor een gebrandschilderde glasruit met een voorstelling van ‘arme ouders en rijke kinderen’, Leidse werkplaats, papier, inkt, krijt, diameter 229 mm., circa 1520-1530.

Wel bezitten het Rijksmuseum en Museum Boijmans Van Beuningen ontwerpen van aan Leiden toegeschreven glasruitjes. Museum De Lakenhal bezat zelf al enkele vermoedelijke Leidse gebrandschilderde ruiten uit die periode. Het nu verworven carton uit 1520-1530 sluit hier naadloos op aan, aldus het museum.

Het carton maakte deel uit van een reeks ruiten rondom het thema rijke kinderen, arme ouders. Een welgesteld echtpaar deelt zijn rijk gevulde eettafel niet met een naast gezeten arme vader en diens zoon. De voorstelling lijkt te waarschuwen voor de ondankbaarheid die kinderen naar hun ouders toe kunnen ontwikkelen. De remedie: een gedegen opvoeding.

De Lakenhal kon de aankoop doen dankzij een bijdrage van de Vereniging Rembrandt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share