Geen categorie

Paus schrijft brief aan Museum Gouda

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Nieuws

Paus Franciscus juicht de nieuwe tentoonstelling Ik wijk voor niemand in Museum Gouda toe. Dat schrijft hij in een brief aan het museum. De expositie gaat over humanist Erasmus.

“De Paus bidt dat de tentoonstelling tot het inzicht zal leiden dat het christelijk geloof en het ware humanisme geen tegengestelde krachten zijn, maar dat ze beide ten dienste zijn van de menselijke waardigheid”, aldus de brief. “Erasmus verkondigde als gelovige een authentiek humanisme in tijden van grote maatschappelijke verandering. Zo’n humanisme is in onze moderne tijd ook hoogst noodzakelijk.”

“De moderne tijd wordt ook gekenmerkt door grote maatschappelijke veranderingen. De menselijke persoon die onze zorg en verzorging nodig heeft is van onschatbare waarde. Erasmus herinnert ons aan de noodzakelijke solidariteit met elkaar, aan de noodzaak van het overstijgen van tegenstellingen en conflicten en de zoektocht naar een nieuwe eenheid, pluriform en inspirerend waarbij de som meer is dan de delen. Solidariteit is een onontbeerlijk principe voor het vestigen van maatschappelijke vriendschap.”

Lucas Cranach (I) Portret van Desiderius Erasmus. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Erasmusstichting. Foto: Studio Tromp.
Lucas Cranach (I) Portret van Desiderius Erasmus. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Erasmusstichting. Foto: Studio Tromp.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Erasmusjaar dat de gemeente Gouda heeft uitgeroepen. Dit jaar markeert de 500ste verjaardag van Desiderius Erasmus’ Novum Instrumentum, een nieuwe vertaling van het Nieuwe Testament. Erasmus had ene link met Gouda. Zijn ouders woonden er en hij bracht er een groot gedeelte van zijn jeugd door. Bovendien studeerde hij in het klooster Steyn bij Gouda.

De tentoonstelling gaat over de betekenis van Erasmus, in zijn tijd en in de huidige tijd. De verhouding tussen Erasmus en het Vaticaan komt ook aan bod. Museum Gouda heeft de brief van de Paus daarom opgenomen in de tentoonstelling.

Erasmus ‘Ik wijk voor niemand’, t/m 26 juni in Museum Gouda

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share