Geen categorie

Paard op stal

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Expositie

Utrechters die zich rond 11 november ’s avonds in het centrum begeven, hebben hem misschien al eens gezien, de reusachtige verlichte lampion in de vorm van een paard met ruiter. De papieren sculptuur is een creatie van het Britse kunstenaarscollectief Sound Intervention en speelt sinds 2011 de hoofdrol in de jaarlijkse Sint Maarten Parade. De komende maanden staat het paard ‘op stal’ in het stadskantoor van Utrecht.

Door: Evert-Jan Pol

Foto: Evert-Jan Pol.
Foto: Evert-Jan Pol.

 

De ruiter is Sint Maarten, de beschermheilige van de Domstad. Volgens de overlevering deelde Martinus – toen hij nog geen sint was, maar officier in het Romeinse leger – zijn mantel met een bedelaar. Ter ere van hem lopen eeuwen kinderen op of rond 11 november met een lampion in de hand door het middeleeuwse centrum van Utrecht. De allergrootste lampion loopt voorop. Volwassenen dragen het paard met daarop Sint Maarten op hun schouders door de straten.

De sculptuur, gemaakt van wilgentenen en vliegerpapier, is gebaseerd op het standbeeld van Sint Maarten met paard aan de Oude Gracht. In het stadskantoor maakt de lampion deel uit van de expositie Jong in Utrecht. Het papier is dun en je mag het edele dier daarom niet aaien.

Jong in Utrecht, t/m 6 november in het stadskantoor van Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share