Geen categorie

Ruim aandacht voor outsiderkunst

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Expositie

Outsiderkunst is ‘in’ deze zomer. Zowel Gemeentemuseum Den Haag als Het Dolhuys in Haarlem besteedt er uitgebreid aandacht aan. Het werk is gemaakt door kunstenaars met veelal een psychische aandoening of verstandelijke beperking.

Willem van Genk, Project Asberry II, 1970, olieverf op hardboard. Foto: Marcel Köppen © Stichting Collectie De Stadshof. Te zien op de expositie in Gemeentemuseum Den Haag.
Willem van Genk, Project Asberry II, 1970, olieverf op hardboard. Foto: Marcel Köppen © Stichting Collectie De Stadshof. Te zien op de expositie in Gemeentemuseum Den Haag.

 

Outsiderkunst krijgt steeds meer aandacht van culturele instellingen. MoMA in New York en het Centre Pompidou in Parijs stonden er al bij stil, net als de vorige Biënnale in Venetië. Gemeentemuseum Den Haag presenteerde tien jaar geleden al een tentoonstelling waarin kunstwerken van Arnulf Rainer de confrontatie aangingen met werk van outsiders.

 

Dat museum toont ditmaal een ruime selectie uit de verzameling van Stichting Collectie De Stadshof. Haar collectie outsiderkunst behoort tot de top vijf in Europa behoort en is in Nederland de enige in haar soort. De tentoonstelling Outsider Art bevat werk van onder anderen de Haagse kunstenaar Willem van Genk. Die speelt ook een grote rol in de expositie Essenties 1 in het Dolhuys.

Piet Schopping, Zittende dame. Te zien op de expositie in Het Dolhuys.
Piet Schopping, Zittende dame. Te zien op de expositie in Het Dolhuys.

Terugkerende thema’s in zijn werk van de in 2005 overleden Van Genk zijn macht, machteloosheid, netwerken en… regenjassen. De kunstenaar had een dierbare collectie regenjassen die een belangrijk onderdeel vormden van zijn zelf gecreëerde afweersysteem. ‘Zo’n jas is meer een huis, geeft bescherming. Niet alleen tegen regen, maar tegen alles wat van buiten komt”, aldus Van Genk. Regenjassen waren voor hem onlosmakelijk met macht verbonden en macht met seksualiteit. Hij bewerkte zijn jassen met drukknopen zodat ze in één ruk open getrokken konden worden.

Essenties 1, t/m 13 september in Het Dolhuys, Haarlem

Outsider Art, t/m 4 oktober in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share