Geen categorie

Singer Laren ontdekt Whistler in depot

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Het schilderij Symhony in white. The Girl in the muslin Dress in de collectie van Singer Laren is een echte Whistler. Dat heeft onderzoek uitgewezen, zo maakte het museum vandaag bekend.

Het doek van James Abbott McNeill Whistler (1834-1903) was in 1956 een van de hoogtepunten tijdens de opening van het museum. Ruim twintig jaar geleden ontstonden er echter twijfels over de authenticiteit ervan, waardoor het werk in het depot verdween. Sindsdien was het niet meer te zien.

“Kort na mijn aantreden als museumdirecteur trof ik dit schilderij min of meer anoniem aan in het depot van Singer Laren”, vertelt Jan Rudolph de Lorm. “Toen ik het zwaar vervuilde portret voor de eerste kreeg zag, kreeg ik een schok. Ik voelde dat dit het werk van de hand van een bijzondere kunstenaar moest zijn. Kort daarna bleek dat de lijst om het doek een origineel ontwerp van Whistler was. Met Edgar Degas was hij de eerste schilder die zijn eigen lijsten ontwierp. Voor mij aanleiding om de authenticiteit van het schilderij voor eens en voor altijd vast te stellen.”

James Abbott McNeill Whistler, Symphony in White. The Girl in the muslin Dress / Symfonie in wit. Meisje in mousseline jurk, ca. 1870, olieverf op doek, Singer Laren, Schenking Anna Singer-Brugh 1956.
James Abbott McNeill Whistler, Symphony in White. The Girl in the muslin Dress , ca. 1870, olieverf op doek, Singer Laren, Schenking Anna Singer-Brugh 1956.

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen liet het museum het portret vervolgens onderzoeken door prof. dr. Arie Wallert. Hij gebruikte daarvoor technieken uit de medische wetenschap. De uiteindelijke conclusie was dat Singer Laren toch een echte Whistler bezit.

AVROTROS zendt op 11 oktober in het programma Kunstuur een documentaire uit over het onderzoek, vanaf 17.40 uur, op NPO2.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share