Geen categorie

Stedelijk Museum Kampen krijgt schilderij Cornelis Springer

0 0
Read Time:46 Second
Cornelis Springer (1817-1891), Cellebroederspoort.

Stedelijk Museum Kampen heeft gisteren een nieuwe bruikleen onthuld: het schilderij Cellebroederspoort van Cornelis Springer. Dit werk is afkomstig van de nalatenschap van Henk Krans.

Cornelis Springer (1817-1891) wordt gezien als één van de beste architectuurschilders van Nederland. Zijn beste werk maakte hij tussen 1855 en 1875. Hierna raakte hij blind aan één oog, waardoor het waarheidsgetrouw schilderen steeds moeilijker werd. Tussen 1857 en 1865 bezocht Springer vele steden langs de Zuiderzee en de IJssel, waaronder Kampen. Daar maakte hij schetsen van onder meer het Oude Raadhuis, de Hagenpoort, Weeshuis, Mennonietenkerk en de Cellebroederspoort.

De schetsen werkte hij uit tot gedetailleerde tekeningen, en vervolgens maakte hij op basis daarvan olieverfschilderijen. Stedelijk Museum Kampen was al in het bezit van de krijttekening van de Cellebroederspoort. De schets voor dit werk bevindt zich ook in Kampen, in het Frans Walkate Archief.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share