Geen categorie

Fascinerende fotowereld

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Ruud van Empel, World 19, 2006, 84x60 cm, cibachrome © Flatland Gallery (Utrecht, Paris).

Recensie

Welkom in de wereld van Ruud van Empel (1958). Een wereld waar niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. Betreden kan via het Groninger Museum, nog tot en met 27 november.

De tentoonstelling is het eerste grote museale overzicht van het werk van fotokunstenaar Van Empel in Nederland. Waarom het niet eerder kwam tot een dergelijk omvangrijke expositie is net zo raadselachtig als een groot deel van zijn werk. Zijn foto’s verdienen het om lang bij stil te staan.

En wie ze helemaal tot zich door wil laten dringen, doet er ook goed aan iets langer te kijken. Want er klopt iets niet aan Van Empels foto’s, maar wat dat ‘iets’ precies is, wordt niet altijd direct duidelijk. En juist dat maakt ze zo fascinerend.

Met de kinderen uit het drieluik Generation lijkt op het eerste gezicht niets aan de hand, maar na een tweede blik moet deze aanname worden bijgesteld. Is het de kleding, het haar, of toch iets anders? Hoewel de scholieren op de drie klassenfoto’s levensecht lijken, bestaan ze niet. Stuk voor stuk komen ze uit Van Empels computer, waarin ze zijn samengesteld uit foto’s van meer kinderen. Hetzelfde geldt voor de mooie zwarte kindertjes die in verschillende series terugkomen.

Ruud van Empel, Generation 3, 2010, 124x330 cm, cibachrome © Flatland Gallery (Utrecht, Paris).

De laatste jaren creëert de fotokunstenaar groene paradijselijke werelden, die voornamelijk bevolkt worden door onschuldig ogende kinderen. De werelden bestaan niet en prikkelen daardoor de fantasie. En de beelden zijn ook nog eens een lust voor het oog.

Ruud van Empel – Fotowerken 1995-2010, t/m 27 november in het Groninger Museum, Groningen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share