Geen categorie

Kröller-Müller Museum koopt ode aan Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Vilmos Huszár (1884-1960), Vincent, 1915.

Het Kröller-Müller Museum heeft het schilderij Vincent van Vilmos Huszár (1884-1960) gekocht. Het werk uit 1915 stond al jaren op het verlanglijstje van het museum. In 1993 was het al eens te koop, maar toen beschikte het museum niet over voldoende budget. Afgelopen voorjaar werd het aangeboden bij Christie’s in Londen en ditmaal kon het museum het schilderij wel aanschaffen, dankzij een financiële bijdrage van de BankGiro Loterij.

De in Boedapest geboren Huszár vestigde zich in 1906 in Den Haag, waar hij kunstcriticus H.P. Bremmer leerde kennen. Deze zette zich in voor de toen nog niet zo bekende Vincent van Gogh. Ook Huszár raakte onder de indruk van Van Gogh en maakte het schilderij Vincent als ode. Het toont een gestileerde zonnebloem. De titel is te lezen op de originele lijst.

Vincent ontstond kort voordat Vilmos Huszár in contact kwam met Theo van Doesburg en hij in zijn latere, abstract-geometrische stijl ging werken. In 1917 was Huszár, met Van Doesburg, Piet Mondriaan en Bart van der Leck, een van de oprichters van De Stijl.

Het Kröller-Müller Museum  heeft een grote Vincent van Gogh-collectie en de nieuwe aanwinst is daar daarom goed op zijn plek. Het schilderij is te zien in de nieuwe collectieopstelling van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share