Geen categorie

Stedelijk koopt werken Oscarwinnaar Steve McQueen

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum heeft twee kunstwerken gekocht van Steve McQueen. Het museum maakte dit bekend op de dag dat deze Britse kunstenaar en cineast de Oscar voor Beste Film won voor zijn productie 12 Years a Slave.

Het museum kocht met steun van enkele fondsen Mees, After Evening Dip, New Year’s Day, 2002 uit 2005 en Running Thunder uit 2007. Het eerste werk bestaat uit een foto in een lichtbak met kleurtransparantie. De foto toont een bibberend jongetje met een handdoek op het strand. Hij heeft net de Nieuwjaarsduik van 2002 genomen. Het is het eerste nieuwe jaar na de onomkeerbare  gebeurtenissen van 11 september in 2001. Het stilstaande beeld van de kauwkleumende Mees geeft in de lichtbak de suggestie van beweging en tijdsverloop.

Running Thunder is een kleurenfilm van ruim 11 minuten, die zonder geluid wordt getoond in een loop. Er is een rustend paard te zien en het gras rondom het dier beweegt langzaam in de wind. Een vlieg cirkelt om het dier heen en gaat op een gegeven moment op diens oogbal zitten. Het paard knippert niet en ineens valt het op dat het helemaal niet beweegt. Het dier is dood en blijkbaar al een tijdje. De titel van het werk, Running Thunder, is misleidend en roept associaties op met paardenraces, snelheid en (paarden)kracht.

Steve McQueen, Running Thunder, 2007, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Eerder had het al het werk 7th November verworven. De drie creaties kunnen samen als drieluik worden opgevat. Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid etaleren ze de kracht van beweging, suspense en het filmische verhaal in met de camera gereproduceerd beeld van de werkelijkheid.

Het Stedelijk Museum heeft een lange relatie met de in Londen en Amsterdam wonende McQueen (1969). In 2012 realiseerde hij in samenwerking met het museum het project Blues Before Sunrise  in het Vondelpark. De 275 straatlantarens in het park gaven ’s avonds tijdelijk blauw licht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share