Geen categorie

Belangrijke Van Gogh te koop op Tefaf

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws

Een belangrijk schilderij van Vincent van Gogh is te koop op de aanstaande editie van kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Moulin de la Galette uit 1887 speelde een grote rol in de uiteindelijke erkenning roem die Vincent van Gogh pas na zijn dood kreeg.

Een half jaar nadat Vincent van Gogh overleed in juli 1890 stierf ook zijn broer Theo. Diens weduwe, Johanna van Gogh-Bonger, erfde Theo’s appartement dat tot de nok gevuld was met Vincents schilderijen en brieven, inclusief Moulin de la Galette. Ze was vastbesloten om Vincent postuum beroemd te maken en organiseerde in de daaropvolgende jaren diverse tentoonstellingen van zijn werk.

Vincent van Gogh (1853-1890), Moulin de la Galette, 1887.

De belangrijkste was een grote expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1905. Deze vestigde Van Goghs reputatie als een drijvende kracht in de postimpressionistische schilderkunst. Een etiket op de achterkant van het schilderij bewijst dat Moulin de la Galette te zien was op deze tentoonstelling.

Het gesigneerde schilderij zou een jaar later in bezit komen van kunstenaar Isaac Israëls. Hij kreeg het van Bonger in ruil voor een portret. Het werk heeft ook nog toebehoord aan de Amerikaanse miljonair Charles Engelhart, op wie Ian Fleming zijn beruchte schurk Goldfinger zou hebben gebaseerd.

“Dit schilderij heeft alles”, aldus James Roundell van de Britse kunsthandel die het aanbiedt. “De periode in Parijs waarin het is geschilderd was een keerpunt in het leven van Van Gogh. De sombere verbeeldingen van het Nederlandse boerenleven maakten plaats voor kleurrijke postimpressionistische landschappen.”

Het is één van de twee schilderijen uit Van Goghs serie rond windmolens in Montmartre die nog in privébezit zijn. Het werd voor het laatst tentoongesteld in 1965. Op de Tefaf  is het te zien van 14 tot en met 23 maart.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share