Geen categorie

Heilige boeken tonen overeenkomsten religies

1 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Recensie

De Bijbel, Koran en Tanach hebben meer gemeen dan menigeen wellicht vermoedt. Dat is de conclusie die bezoekers van de tentoonstelling Heilig Schrift in Museum Catharijneconvent kunnen trekken. Met de expositie wil het Utrechtse museum hun blik verruimen. Want, “meer kennis over de religies ligt immers aan de basis van meer begrip”.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Torarol, 19de eeuw, Joods Historisch Museum, Amsterdam. Foto: Evert-Jan Pol.
Torarol, 19de eeuw, Joods Historisch Museum, Amsterdam.

 

En de presentatie toont inderdaad aan dat de heilige boeken van het christendom, de islam en het jodendom veel overeenkomsten hebben. Adam en Mozes spelen bijvoorbeeld beiden een grote rol in de geschriften en daarmee de religies. Jezus komt ook voor in de Koran, maar dan als profeet in plaats van zoon van God. En alle drie de geloven zien Abraham als een belangrijke voorvader.

Het museum geeft inzicht in de overeenkomsten en verschillen aan de hand van boeken, veel boeken. Maar dan wel heel fraaie exemplaren met mooie gekalligrafeerde teksten, uitbundige illustraties en rijkelijk gedecoreerde boekbanden.

Vergeet niet hij de ingang een blauw boekje mee te nemen, want daarin staan alle begeleidende teksten. De keuze voor een boekje in plaats van tekst bij elk stuk is een goede, want met ruim 150 objecten zou er anders een onoverzichtelijke brei ontstaan. En het is ook passend om met een boekje in de hand door een tentoonstelling over heilige boeken te wandelen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Evangeliën voor den zondag, 1937, Gebroeders Grevenstuk, Universiteitsbibliotheek Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.
Evangeliën voor den zondag, 1937, Gebroeders Grevenstuk, Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Qisas al-anbiya, 1577, Staatsbibliothek zu Berlin, deels digitaal door te bladeren. Foto: Evert-Jan Pol.
Qisas al-anbiya, 1577, Staatsbibliothek zu Berlin, deels digitaal door te bladeren.
Zaaloverzicht.
Zaaloverzicht.

 

Boeken exposeren is altijd lastig, want het is immers ondoenlijk om alle pagina’s te laten zien. In de vitrines liggen de exemplaren daarom opengeslagen op een aansprekende pagina. In enkele gevallen kan de bezoeker digitaal door een deel van een geschrift bladeren, wat een prima oplossing is.

De aanwezigheid van andere religieuze objecten en schilderijen maakt dat de tentoonstelling met al die boeken niet eentonig wordt. Een viertal korte boeiende films draagt daar ook aan bij. In de film in de laatste zaal vertellen uiteenlopende bekende en onbekende Nederlanders over hun heilige boeken. Op luchtige wijze maken hun getuigenissen nog eens duidelijk dat de geloven helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Het moment waarop presentatrice Annemiek Schrijver zich erover opwindt dat ouderlingen in kerken bijbels op de vloer leggen, is erg grappig.

Vaandelbekroning, Syriê, ca. 1950, Wereldmuseum, Rotterdam.
Vaandelbekroning, Syriê, ca. 1950, Wereldmuseum, Rotterdam.

Het is mooi dat in een voormalig klooster zoveel aandacht uitgaat naar de heilige boeken van de islam en het jodendom. En waarom ook niet: de religies kennen dezelfde God als het christendom, al wordt dat soms gemakshalve vergeten.

Heilig Schrift, t/m 8 januari 2017 in Museum Catharijneconvent, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
50 %
Surprise
Surprise
0 %
Share