Geen categorie

Museum Beelden aan Zee wint RAAK Stimuleringsprijs

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen heeft gisteren de RAAK Stimuleringsprijs gewonnen. Het ontvangt een bedrag van 10.000 euro. Met dat geld kan het zijn collectie toegankelijk maken voor blinde en slechtziende bezoekers.

 

Beeld in Museum Beelden aan Zee.
Beeld in Museum Beelden aan Zee.

 

De collectie van Museum Beelden aan Zee bestaat uit moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Een kunstuiting die bij uitstek geschikt is voor blinden en slechtzienden, vanwege het driedimensionale karakter.

In het nieuwe programma voor blinden en slechtzienden dat het wil ontwikkelen wil het museum de tactiele beleving centraal stellen. Bezoekers kunnen beelden, materialen en technieken al voelend en ruikend ontdekken. Ook wil het museum speciale beeldhouwworkshops aanbieden.

De jury beoordeelde het plan van de Museum Beelden aan Zee met een 8,1. Ze waardeerde met name dat het museum de doelgroep wil betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van het plan.

Het publiek riep Museum Beelden aan Zee ook uit als winnaar. Het museum kreeg 51% van de publieksstemmen en bleef daarmee Het Markiezenhof (Bergen op Zoom) en Museumpark Archeon (Alphen aan de Rijn) voor. In totaal zijn er meer bijna 10.000 stemmen uitgebracht.

In Nederland zijn 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken en andere objecten in een museum. Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon riepen daarom de RAAK Stimuleringsprijs in het leven. Die moet musea stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share