Geen categorie

Egyptische krokodillenmummie zit vol verrassingen

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Nieuws

De drie meter lange Egyptische gemummificeerde krokodil uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden blijkt vol verrassingen te zitten. Nieuwe gedetailleerde CT-scans tonen aan dat er niet alleen twee krokodillen in de windsels zitten, maar ook tientallen apart gemummificeerde babykrokodilletjes.

 

Mummie van een krokodil. Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden.
Mummie van een krokodil. Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden.

 

De grote krokodillenmummie werd onlangs speciaal voor de nieuwe zalen over het oude Egypte opnieuw gescand in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. In 1996 toonde een CT-scan al aan dat er twee jonge krokodillen in de ‘reuzenkrokodil’ zaten. En nu blijkt er nog veel meer in schuil te gaan. Volgens het museum is dat een uitzonderlijke ontdekking want er zijn slechts enkele vergelijkbare krokodillenmummies bekend in de hele wereld.

De Egyptologen van het museum vermoeden dat de verschillende generaties krokodillen samen zijn gemummificeerd als verwijzing naar het oud-Egyptische geloof in verjonging en nieuw leven na de dood. Of wellicht waren er geen grote krokodillen voorhanden, terwijl die wel nodig waren voor een offer aan de goden. Met behulp van stukjes hout, proppen linnen, plantenstengels en touw heeft de mummie de vorm van één grote krokodil gekregen.

De oude Egyptenaren mummificeerden allerlei diersoorten. Meestal als eerbewijs aan een bepaalde godheid die zich in een dierenlichaam kon manifesteren. Krokodillen dienden zo als geschenk voor de god Sobek. De Egyptologen zijn opgetogen over de bijzondere vondst. “Toen we aan dit project begonnen verwachtten we eigenlijk geen nieuwe ontdekkingen. De mummie was immers al eerder gescand. Dat er met high-tech 3D-scans en een interactieve visualisatie zoveel babykrokodillen ontdekt werden was een grote verrassing, ook in wetenschappelijk opzicht.”

 

Egyptische krokodillenmummie in CT-scan AMC. Foto: Mike Bink.
Egyptische krokodillenmummie in CT-scan AMC. Foto: Mike Bink.

 

Vanaf 18 november kunnen museumbezoekers zelf een interactieve virtuele ‘autopsie’ doen op de krokodillenmummie en de mummie van een Egyptische priester. Op een groot touch screen kunnen ze de mummies laagje voor laagje onderzoeken en zo informatie achterhalen over leeftijd, lichamelijke kenmerken en het mummificatieproces. Ook zijn de amuletten die de mummies meekregen tussen de linnen windsels in detail en van alle kanten in 3D te bekijken.

Op 18 november openen de nieuwe Egyptische zalen van het Rijksmuseum van Oudheden. Ze waren vanwege een verbouwing 17 maanden niet toegankelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share