Geen categorie

Rembrandthuis koopt schilderij leerling Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second
Man met rode muts, geschilderd door anonieme leerling van Rembrandt.

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft het schilderij Man met rode muts aangekocht. Een anonieme leerling van Rembrandt maakte de olieverfstudie naar voorbeeld van een levend model.

Het schilderij was eerder te zien in het Rembrandthuis tijdens de tentoonstelling Rembrandts Late Leerlingen in 2015. Nu is het permanent te zien in dezelfde ruimte waar de leerling het hoogstwaarschijnlijk maakte.

Die ruimte is het inmiddels heringerichte leerlingenatelier. Die geeft inzicht in de zeventiende-eeuwse onderwijspraktijk van Nederlands bekendste kunstenaar. In dit vertrek leidde Rembrandt tientallen jonge kunstenaars op, onder wie Ferdinand Bol, Carel Fabritius, Nicolaes Maes en Samuel van Hoogstraten. Maar ook kunstenaars van wie we de naam tegenwoordig niet meer kennen, kregen hier hun opleiding.

Met de aankoop van Man met rode muts is de herinrichting van het leerlingenatelier compleet, aldus het Rembrandthuis. Het bevindt zich een verdieping boven Rembrandts eigen atelier. Het was bestemd voor de leerlingen die daar afgesloten van elkaar – in hokjes –werkten.

De boedelbeschrijving die bij Rembrandts faillissement in 1656 is opgemaakt, diende als leidraad voor de herinrichting. Ook de verkoopakte van het huis uit 1658, een aantal schriftelijke bronnen en diverse contemporaine geschilderde en getekende voorstellingen van schildersateliers gaven inzicht in hoe het vertrek er halverwege de zeventiende eeuw uit moet hebben gezien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share