Geen categorie

Musea slaan hun slag op veiling

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Vijf Nederlandse musea hebben gisteren hun collecties uitgebreid. Christie’s hield die dag zijn eerste veiling van het seizoen: Nineteen to Now (met schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de periode 1800 tot heden).

Hans von Faber du Faur, Station Holland Spoor. Collectie Spoorwegmuseum Utrecht.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht kocht het olieverfschilderij Station Hollands Spoor van Hans von Faber du Faur (1863-1940). Volgens museumdirecteur Paul van Vlijmen was dit een logische aankoop. “We hadden namelijk al een  schilderij van Holland Spoor van deze kunstenaar.” Het museum betaalde 5.625 euro voor het werk.

Exact hetzelfde bedrag had het Limburgs Museum over voor Matthieu Wiegmans’ voorstelling van de Zuid-Limburgse Staatsmijn Wilhelmina in Schaesberg. Eind jaren negentig deed het museum als eens een poging dit doek te kopen, maar toen ging het aan zijn neus voorbij, vertelt directeur Jos Schatorjé. “Des te mooier dat het we het nu toch binnen hebben.”

Piet van der Hem, Scheepswerf bij Grouw. Collectie Fries Scheepvaartmuseum.

Het Fries Scheepvaartmuseum kocht voor 6.250 euro Scheepswerf bij Grouw van Piet van der Hem (1885-1961). Het museum koos dit werk omdat het de drie elementen toont die het Grouwse waterleven zo uniek maken, aldus directeur Meindert Seffinga. “Grouw is een prachtig plaatsje, maar meestal wordt alleen de kade in beeld gebracht. Bijzonder is dat de schilder voor dit doek twintig passen naar achteren deed zodat je een skûtsje en een gemotoriseerde vissersboot op de werf ziet liggen, terwijl op de achtergrond een aantal zeiljachten voorbij steken.”

Het Amsterdams Historisch Museum bemachtigde voor 4.375 euro Constructiewerken aan de Admiraal de Ruyterweg, Amsterdamvan Marie Henri MacKenzie (1878-1961). Een vijfde Nederlands museum liet weten erg blij te zijn met de aanvulling op de collectie, maar presenteert zijn aankoop liever op een ander moment aan de media.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share