Geen categorie

Naar zee

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Kees Verwey (1900-1995), Strand bij Zandvoort, 1938, olieverf op doek. Stichting Kees Verwey. Foto: Arend Velsink.

Nederland en de zee zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ook in de Nederlandse kunst komt de zee vaak voor. Storm op zee, zeeoorlogen en kusttaferelen zijn al sinds de zeventiende eeuw geliefde thema’s voor kunstenaars. De Hallen Haarlem wijdt zijn zomertentoonstelling aan de zee in de kunst.

De tentoonstelling Naar Zee begint in 1850. In de loop van de negentiende eeuw gingen kunstenaars steeds meer experimenteren met uiteenlopende stijlen en technieken. Behoefte aan persoonlijke expressie speelde daarbij een grote rol. Bovendien werd voor het eerst de zee op zichzelf als thema gekozen. In de daaropvolgende eeuw ontstond een veelheid aan nieuwe zeekunstwerken. Abstrahering, maar ook nieuwe vormen van realisme deden zich daarin gelden.

In de overzichtstentoonstelling komen niet alleen de schoonheid en de vervoerende weidsheid van het ‘eeuwige water’ tot uiting. Er is ook aandacht voor het overweldigende en bedreigende van de zee. Er is werk te zien van kunstenaars als Hendrik Mesdag, Isaac Israëls en Bernard Blommers, vroege modernisten als Jan Sluijters en Jan Toorop, en meer recente namen als Edgar Fernhout, Co Westerik, Jan  Dibbets en Rineke Dijkstra.

Naar Zee, 15 juni t/m 2 september in De Hallen Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share