Geen categorie

Impressionisme in Hermitage Amsterdam

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Expositie

Hermitage Amsterdam plaatst de wereldberoemde impressionisten uit de omvangrijke collectie van zijn moedermuseum in Sint Petersburg in hun context. Topstukken van baanbrekers als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley en Camille Pissarro zijn te zien samen met werk van andere invloedrijke Franse schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Claude Monet, Vrouw in een tuin, 1867, 82,3 x 101,5 cm. © State Hermitage Museum Sint Petersburg.

Het impressionisme ontleent zijn naam aan Monets schilderij Impression, soleil levant uit 1872. De naam werd spottend gebruikt door een journalist maar groeide snel uit tot een geuzennaam. De impressionisten schilderden vluchtige impressies, puur voor het plezier van het schilderen, zonder ‘grootse gedachte’. Met steeds veranderend licht in de openlucht schilderden ze met levendige kleuren.

Daarmee brachten zij vernieuwing in een starre kunstwereld. De onderwerpen zijn toegankelijk en naast stadsgezichten en landschappen zijn vaak de aantrekkelijke kanten van het alledaagse leven van de bourgeoisie weergegeven: de cafés en boulevards van Parijs, uitstapjes naar de kust, informele portretten en roeitochten net buiten de stad. De revolutionaire opvattingen van de vernieuwers druisten regelrecht in tegen de heersende academische traditie. De kleurrijke ‘impressies’ werden als schokkend en radicaal ervaren en in het begin belachelijk gemaakt. De breuk in stijl, techniek en thematiek bleek echter zeer inspirerend voor veel kunstenaars. Er ontstond een nieuwe kijk op de werkelijkheid.

De tentoonstelling plaatst de impressionisten bewust tussen voorlopers, tijdgenoten en navolgers, tussen geestverwanten en tegenstanders. Favorieten als Dame in de tuin van Monet en Portret van de actrice Jeanne Samary van Renoir hangen naast werk van Delacroix, Daubigny en Gérôme. En naast werken van Paul Cézanne (De roker ca. 1890–1892) en Paul Gauguin (Vrouw met fruit, 1893) die geïnspireerd door het impressionisme tot een volstrekt eigen stijl kwamen. De bezoeker krijgt zo een goed beeld van de tijdgeest met alle controverses in het uiterst bewogen artistieke klimaat in Frankrijk tussen circa 1850 en 1900.

Impressionisme: sensatie & inspiratie – Favorieten uit de Hermitage, t/m 13 januari 2013 in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share