Geen categorie

Koning opent Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws / Expositie

Koning Willem-Alexander opent vanmiddag in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Honderd van de bijzonderste voorwerpen uit 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland zijn eenmalig samen te zien.

Teddybeertje, ca. 1942-1945 © Collectie Museon.

De expositie werd samengesteld door journalist en televisiemaker Ad van Liempt, een autoriteit op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen maanden heeft hij heel Nederland doorkruist in zijn zoektocht naar de meest aansprekende voorwerpen. Hij maakte zijn keuze uit de collecties van de musea en tekende de bijzondere verhalen op.

Zo selecteerde hij de capitulatievlag die sergeant-majoor Gerrit van Ommering op de dag van het bombardement op Rotterdam vervaardigde. Het brilletje dat Nederlands bekendste verzetsstrijdster Hannie Schaft gebruikte om zich te vermommen. En ook het kindertruitje dat een moeder tijdens de Hongerwinter kon maken, dankzij de hond die zijn haren verloor.

De tentoonstelling, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, is een samenwerkingsverband tussen 25 Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea. Voor het eerst presenteren zij delen uit hun collecties gezamenlijk op één plek en onderstrepen zo het belang van deze voorwerpen en hun verhalen.

Knikkers van Anne Frank, collectie Anne Frank Stichting.

Enkele verhalen worden alvast verteld op de site 100 voorwerpen. Zoals dat van het teddybeertje een rood-wit jasje, dat lange tijd een schat met zich meedroeg. En dat van de Britse Cromwelltank, de in actie kwam tijdens de Slag bij Overloon.

Gisteren werd bekend dat op de tentoonstelling ook knikkers te zien zijn, waarmee Anne Frank speelde voordat ze moest onderduiken. Deze komen uit de collectie van de Anne Frank Stichting.

De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen, 5 februari t/m 5 mei in de Kunsthal, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share