Geen categorie

Vrienden Museum Drachten kopen bijzondere Van Doesburg

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

De Vrienden van Museum Drachten hebben voor dat museum een werk van Theo van Doesburg aangekocht. Het gaat om de Boogschutter: een gouache op papier uit 1921.

Dit stuk was jarenlang in het bezit van een particulier en komt oorspronkelijk uit de collectie van gemeentearchitect van Smallingerland, Cees Rienks De Boer. Voor De Boer was de Boogschutter in 1921 de aanleiding om Van Doesburg de opdracht te geven voor de glas-in-loodramen van de Rijkslandbouwwintersschool in Drachten.

Van Doesburg stuurde De Boer een gouache van de Boogschutter als voorbeeld voor de ramen. Omdat zowel De Boer als zijn vrouw ontzettend gecharmeerd was van het werk, heeft Van Doesburg – tegen zijn gewoonte in – speciaal voor hen een tweede gouache gemaakt. Dat exemplaar hebben de Vrienden van Museum Drachten gekocht. Volgens het museum is de gouache dan ook bijzonder.

Theo Van Doesburg, Boogschutter, 1921 gouache op papier, collectie Vrienden van Museum Drachten.
Theo Van Doesburg, Boogschutter, 1921 gouache op papier, collectie Vrienden van Museum Drachten.

Het motief van de Boogschutter verscheen voor het eerst in een pen- en inkttekening van Van Doesburg in 1917. De kunstenaar ontwikkelde dit verder in het ontwerp van kaasetiketten voor het bedrijf Klaverweide Engelse Zoon in 1919. In een brief aan architect J.J.P. Oud in december 1919, maakt Van Doesburg vermelding van dit ontwerp voor het beeldmerk van Hagemeyer & Co.

De Boogschutter zal in 2017 tijdens de jubileumviering van 100 jaar de Stijl te zien zijn in Museum Drachten. In dit jaar zal het museum flink uitpakken met verschillende tentoonstellingen zoals De Stijl in Drachten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share