Geen categorie

Eerste deel renovatie Panorama Mesdag voltooid

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Sierk Schröder, HM Koningin Beatrix, 1981, voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Niet op de expositie.

Het eerste deel van de renovatie van Panorama Mesdag is voltooid. De gerestaureerde entree is gisteren weer in gebruik genomen. De vernieuwing van het museum startte begin vorig jaar.

Nu de entree is vernieuwd, zijn de Mesdagzalen met daarin de vaste collectie ook weer toegankelijk. De eerste expositie in de tentoonstellingszalen is gewijd aan Sierk Schröder (1903-2002).

Schröder kreeg een grote naam als portretschilder. Hij portretteerde onder anderen koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. De toenemende stroom opdrachten benauwde hem echter. Mede dankzij de steun van verschillende mensen, onder wie verzamelaar Fred Klomp kon hij meer tijd maken voor vrij werk: natuurstudies, zelfportretten en in zijn laatste jaren pastels op linnen.

De op de expositie getoonde werken komen uit de collectie van Hagenaar Klomp. In 1977 kocht hij een eerste werk van de schilder, met hij bevriend raakte. In de jaren daarop volgden er meer.

Klomps verzameling beperkt zich niet tot kunstwerken. Nadat Schröder in 1988 zijn Haagse atelier had opgeheven, kreeg Klomp een telefoontje van de huisbaas dat de inboedel bij het grofvuil gezet werd. Hij snelde er heen en redde alles: de tafel, het stoeltje waarin koningin Beatrix poseerde, het bankje waarop de modellen zaten, Schröders palet en zijn ezel.

Particulier verzameld: Fred klomp toont Sierk Schröder, t/m 28 mei in Panorama Mesdag, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share